Boss skupiny jakšíkovcov ostane vo väzbe

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 18:43 • 2 min
Boss skupiny jakšíkovcov ostane vo väzbe

BRATISLAVA - Libor J., považovaný za bossa jednej z najstarších bratislavských skupín – jakšíkovcov, ostane vo väzbe.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom dnes sudca Okresného súdu Bratislava V. TASR o tom informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Adamčiak vysvetlil, že sudca na Libora J. uvalil takzvanú útekovú a preventívnu väzbu. Podobne sa na slobodu nedostane ani jeho údajný spolupáchateľ Miroslav M., ktorý rovnako na základe dnešného rozhodnutia petržalského súdu ostane vo väzbe.

 

"Obvinení podali sťažnosti proti uzneseniu o vzatí do väzby, o ktorých bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave," informoval Adamčiak.

 

Oboch mužov polícia zadržala v stredu (8.7.). Nasledujúci deň (9.7.) bolo voči nim vznesené obvinenie zo zločinu neplatenia dane spolupáchateľstvom. Podľa vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dlhuje Libor J. štátu viac ako 890.000 eur. Daňový únik sa má týkať prevodu nehnuteľnosti vo výške takmer 1,8 milióna eur z roku 2009.

 

Suma skončila na účte spoločnosti, ktorej predsedom predstavenstva bol Miroslav M. Libor J. zostal v tejto súvislosti dlžný štátu 540.000 eur na dani z príjmu a na dani z pridanej hodnoty, ktorú dodnes nezaplatil. Dlh vrátane príslušenstva narástol na viac ako 890.000 eur.

 

Polícia oboch obvinených zadržala, vykonala viacero domových prehliadok, ako aj iných priestorov. Zaistila pritom veľké množstvo účtovných dokladov a zmluvnej dokumentácie spoločnosti. Okrem písomností ekonomickej povahy i počítače a mobilné telefóny vrátane zmenky na 1,8 milióna eur. V prípade dokázania viny mužom hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

 

Libor J. spolu s Ivanom J. sú považovaní za šéfov skupiny jakšíkovcov, ktorá pôsobila najmä z bratislavskej Dúbravky. Obaja boli bývalí príslušníci polície a neskôr sa dali na podnikanie a často trávili čas v Spojených štátoch amerických. Skupina jakšíkovcov sa objavila v "mafiánskych" zoznamoch, ktoré údajne unikli z polície. V minulosti spolupracovala so zavraždeným Jozefom Svobodom.

 

Libora J. na začiatku decembra minulého roku Okresný súd Bratislava I oslobodil v kauze obzvlášť závažného zločinu vydierania. Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní Generálnej prokuratúry SR bude rozhodovať odvolací krajský súd.

 

V apríli 2013 Okresný súd Bratislava I oslobodil Libora J. a ďalších piatich obžalovaných v inej vydieračskej kauze, a to v prípade vydierania bratislavského architekta. Žalobu v tejto veci podala GP SR. Dokazovaním, ako skonštatoval vtedy súd, nebolo preukázané, že by sa skutok stal tak, ako sa uvádzalo v obžalobe. Prokurátorka GP sa odvolala po vynesení rozsudku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies