Boss Róbert Lališ alias Kýbel nesúhlasí s vydaním z Nemecka na Slovensko

NETKY.SK • 11 December 2015, 11:10 • 2 min
Boss Róbert Lališ alias Kýbel nesúhlasí s vydaním z Nemecka na Slovensko

KOLÍN - Róbert Lališ alias Kýbel, ktorý je považovaný za najväčšieho bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov po smrti jej zakladateľa Miroslava Sýkoru a ktorého zadržala nemecká polícia koncom októbra v Kolíne nad Rýnom, nesúhlasí s vydaním z Nemecka na Slovensko, kde je obžalovaný a obvinený minimálne z 11 vrážd a iných trestných činov.

slovakia

left justify in out

Uviedli to dnes pre TASR a portál Aktuálne.sk nemecké policajné zdroje. Výsluch Róberta Lališ, na ktorého bolo vydaných spolu desať európskych zatýkacích rozkazov, sa uskutočnil pred necelými dvoma týždňami. Do Kolína v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko museli najskôr postupne doručiť zo Slovenska všetky zatykače. Následne ich musel preložiť súdny tlmočník. Kýbel je síce od 30. októbra vo väzbe, o čom rozhodol vtedy 2. senát Vyššieho krajinského súdu v Kolíne nad Rýnom, ale stále nie je známy termín prípustnosti jeho vydania a samotné vydanie. Po zadržaní 23. októbra bol umiestnený do cely Justičného paláca v Düsseldorfe. Prípad dozoruje Generálna prokuratúra v Kolíne nad Rýnom.

 

"Úradu špeciálnej prokuratúry nebolo k dnešnému dňu doručené rozhodnutie nemeckých orgánov. V tejto chvíli chceme požiadať novinárov o zdržanie sa zverejňovania bližších a podrobnejších informácií," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

 

Kýbla zadržali vo fitnescentre v strede mesta. Pritom bol sám a nebol ozbrojený. Ukrýval sa v Kolíne u svojej známej, o identite ktorej nemecké orgány neinformovali. Podľa dostupných správ on na území Nemecka nespáchal žiaden trestný čin. V prípade vozidla, na ktorom sa pohyboval v Kolíne nad Rýnom, išlo o Renault Clio hnedej farby s EVČ vydaným v Brne. Zadržali ho príslušníci Krajinského kriminálneho úradu (LKA) v Düsseldorfe.

 

Róberta L. na Slovensku spájajú s celým radom trestných činov. Podľa polície ide konkrétne o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vraždu Eduarda Diniča z roku 1998 pri výbuchu na bratislavských Zlatých pieskoch, vraždu Róberta Diniča z roku 1999, ktorý bol zastrelený v Karlovej Vsi, vraždu Romana Deáka, ktorého zastrelili v bratislavskej Dúbravke v roku 1999, vraždu Dalera Hlavačku zastreleného v roku 1999 v Pezinku, Alojza Házyho zastreleného v roku 1998 v Ivanke pri Dunaji a vraždu Miloša Piliara z roku 1998.

 

Okrem toho Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie aktuálne trestné stíhania za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami v prípade veľkého nálezu zbraní z roku 2013, vraždy Róberta Holuba a Štefana Fabiána, v prípade Maxima Jurijeviča Malkartiho zastreleného v roku 1998 v Devínskej Novej Vsi, Juraja Matzenauera zastreleného v Čataji v roku 2000 či Róberta Pála zastreleného v Pezinku v roku 2003.

 

NAKA taktiež vedie trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v prípade výbuchu, pri ktorom boli v roku 1995 usmrtení priekopníci bratislavského organizovaného zločinu Vladimír Daniš alias Tuti a Jozef Daniš alias Papas.

 

Za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici pokračovalo v stredu 9. decembra odročené hlavné pojednávanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze zločineckého gangu sýkorovcov, kde figuruje aj Kýbel. Pred senát ŠTS sa po prvý raz od začiatku procesu v januári postavil v stredu jeden z najvyšších členov gangu Martin Bihári, prezývaný Rus. Doteraz súd konal voči nemu ako ujdenému.

 

Obžalovaný priznal členstvo v gangu a dokonca aj trestný čin, z ktorého nie je obžalovaný. Mal robiť šoféra strelcom pri vražde Roberta Diniča.

 

Rus bol na úteku vyše päť rokov a bolo na neho vydaných niekoľko zatykačov. V októbri tohto roka ho chytila česká polícia v juhomoravskej obci Suchohrdly v okrese Znojmo pred domom, v ktorom žil s rodinou. Mal pri sebe falošné doklady. Krajský súd Brno rozhodol o jeho vydaní na Slovensko.

 

Martin Bihári už dostal právoplatný trest 21 rokov väzenia v inom procese, a preto ho po vydaní na Slovensko eskortovali rovno do Ústavu na výkon trestu v Banskej Bystrici.

 

Martin Bihári bol na úteku vyše päť rokov a za to mu vraj po celý ten čas platil Róbert Lališ pravidelne 1500 eur. Ušiel vo februári 2010 po tom, ako mu práve Kýbel dal echo, že ho idú zatknúť. Najprv odletel do Egypta, kde bol osem až desať dní, potom odletel do Stuttgartu a odtiaľ odišiel do Česka, kde sa celé roky skrýval. Rusovi v tomto procese hrozí doživotie.

 

Očakáva sa, že pred senát ŠTS sa v dohľadnom čase postaví aj najvyššie postavený a vyššie spomínaný boss sýkorovcov Kýbel. Tento proces by mal pokračovať koncom januára.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona