Bosniansky minister vnútra pripustil nasadenie vojakov na hraniciach

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 15:28 • 2 min
Bosniansky minister vnútra pripustil nasadenie vojakov na hraniciach

SARAJEVO - Minister vnútra Bosny a Hercegoviny Dragan Mektič v stredu oznámil, že táto balkánska krajina by mohla na hraniciach nasadiť armádne jednotky, aby tak zabránila hromadnému prílevu migrantov na jej územie.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu vnútra podľa agentúry AP ďalej zdôraznil, že Bosna nepripustí, aby sa stala krajinou, kde sa migranti budú kumulovať a nedostanú sa ďalej do západnej Európy.

 

Bosnianski predstavitelia podľa Mektiča môžu navrhnúť zmeny zákonov týkajúce sa obrany, aby mohli vojenské jednotky na hranici pomôcť príslušníkom pohraničnej stráže.

 

Mektič dodal, že v súvislosti s potenciálnou bezpečnostnou hrozbou úrady preverujú približne 30 migrantov.

 

Podľa jeho slov "Európa pri bezpečnostnom teste zlyhala", keďže prílev migrantov do značnej miery kontrolujú organizované zločinecké skupiny, a nie štátne inštitúcie.

 

Podľa údajov Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) prišlo v priebehu tohto roka do Bosny a Hercegoviny viac než 8000 migrantov, ktorí sa cez západný Balkán pokúšajú dostať do Európy. V porovnaní s minulým rokom ide o osemnásobný nárast. Len za uplynulé štyri týždne ich prišlo asi 3000. Mnohí z utečencov pochádzajú z Afganistanu, Pakistanu, Iránu či Sýrie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies