Bosniansku Srbku obžalovali z vraždy 37 Moslimov počas občianskej vojny

NETKY.SK • 30 Január 2017, 19:30 • 2 min
Bosniansku Srbku obžalovali z vraždy 37 Moslimov počas občianskej vojny

BELEHRAD - Bosniansku Srbku obžalovali z účasti na vražde 37 moslimských vojnových zajatcov počas občianskeho konfliktu v Bosne a Hercegovine z rokov 1992-95.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala bosnianska prokuratúra, 44-ročná Višnja Ačimovičová bola obžalovaná z vojnových zločinov proti civilnému obyvateľstvu a z porušenia Ženevských konvencií, píše agentúra Reuters.

 

Ačimovičová čelí obvineniu, že sa v júni 1992 spolu s ďalším vojakom bosnianskosrbskej armády "vedome a dobrovoľne" zúčastnila na vražde 37 bosnianskych Moslimov v meste Vlasenica, dnes ležiacom v Republike srbskej.

 

Mužov previezli autobusom z miestnej väznice na miesto, kde ich Ačimovičová z bezprostrednej vzdialenosti postrieľala. Telá obetí boli objavené v roku 2000 v masovom hrobe na mieste masakry.

 

Ačimovičová je iba jednou z mála žien obvinených z vojnových zločinov počas konfliktu v Bosne a Hercegovine. Má dvojaké - bosnianske aj srbské - občianstvo a momentálne žije v Srbsku, kde ju ohľadom prípadu vypočúvali.

 

Bosnianskosrbské sily počas tejto vojny prenasledovali a vraždili nesrbské obyvateľstvo na územiach, ktoré zamýšľali včleniť do výlučne srbského štátneho útvaru. Konflikt si vyžiadal vyše 100.000 mŕtvych. Približne tretina týchto obetí, z ktorých väčšinu tvoria bosnianski Moslimovia, zahynula vo východnej časti Bosny.

 

Občiansky konflikt ukončilo až podpísanie Daytonskej dohody, na základe ktorej sa vytvorili dve autonómne entity - Federácia Bosny a Hercegoviny, Republika srbská, a neutrálny región Brčko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies