Bosnianskosrbského poslanca obvinili z genocídy v Srebrenici

NETKY.SK • 8 Január 2015, 13:39 • 2 min
Bosnianskosrbského poslanca obvinili z genocídy v Srebrenici

SARAJEVO - Bosniansky súd pre vojnové zločiny potvrdil dnes obvinenia zo spáchania zločinov genocídy vznesené voči srbskému poslancovi v súvislosti so zabíjaním moslimov zo Srebrenice počas vojnového konfliktu v rokoch 1992-95. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dragomir Vasič podľa dnešného vyjadrenia súdu čelí obvineniam zo spoluúčasti na násilnom presune srbských civilistov zo Srebrenice, separácii mužov a chlapcov od ich rodín a ich následnom zabíjaní.
     

Vasič je v súčasnosti poslancom parlamentu Republiky Srbskej (RS) - jednej z dvoch nezávislých entít Bosny a Hercegoviny. V čase občianskeho vojnového konfliktu v bývalej Juhoslávii bol šéfom polície v meste Zvornik neďaleko Srebrenice.
     

V júli roku 1995 zomrelo pri masakre moslimov v Srebrenici viac než 8000 bosnianskych mužov a chlapcov. 
     

Bosnianska enkláva Srebrenica bola v tom čase vyhlásená za bezpečnú zónu OSN pod ochranou holandských mierových jednotiek. Tí enklávu 11. júla 1995 bez boja vydali jednotkám vedeným bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies