Bosnianski Srbi oslavujú vyhlásenie Republiky Srbskej napriek zákazu súdu

NETKY.SK • 9 Január 2016, 18:28 • 2 min
Bosnianski Srbi oslavujú vyhlásenie Republiky Srbskej napriek zákazu súdu

BANJA LUKA - Krehká jednota Bosny dnes utrpela ďalší úder: bosnianski Srbi za účasti srbskej delegácie na čele s premiérom Aleksandarom Vučičom oslavovali výročie založenia Republiky Srbskej v Bosne (RS), a to napriek novembrovému príkazu ústavného súdu, že majú zmeniť dátum svojho štátneho sviatku.

slovakia

left justify in out

Prekrýva sa totiž s pravoslávnymi Vianocami a je preto považovaný za diskriminačný voči Chorvátom, ktorí sú prevažne rímskokatolíckeho vyzvania, a prevažne moslimským Bosniakom.

 

Bosnianski Srbi trvajú na tom, že budú oslavovať Deň štátnosti 9. januára, pretože v tento deň v roku 1992 vyhlásili nezávislosť od Bosny pred trojročnou vojnou, ktorú sprevádzal rozpad bývalej Juhoslávie.

 

Súd nariadil bosnianskym Srbom, aby si vybrali na oslavy výročia iný deň, čo vyústilo v zriedkavý prejav jednoty medzi zvyčajne vzájomne bojujúcimi a opozičnými stranami, napísala tlačová agentúra AP.

 

"Nik by sa nemal pokúšať zrušiť RS na ústavnom súde," uviedol jej prezident Milorad Dodik, ktorý často vyzýva na jej odtrhnutie od Bosny.

 

Srbský premiér Vučič dnes odmietol bosniansku kritiku svojej účasti na oslavách v RS a vyzval na širšie regionálne pochopenie a vzájomné rešpektovanie sa. "Moja láska pre RS neznamená nenávisť k Bosne a Hercegovine. Naopak, je to chodníček smerom k budovaniu mostov s Bosnou."

 

Srbsko a Bosna musia preukázať ochotu k zlepšeniu vzájomných vzťahov, ak chcú dosiahnuť svoj dlhodobý cieľ a stať sa členmi Európskej únie.

 

Bosniansky ústavný súd bol zriadený na základe daytonských mierových dohôd, ktoré ukončili vojnu z rokov 1992-95 a rozdelili krajiny na dve autonómne časti - Republiku Srbskú a Federáciu Bosny a Hercegoviny. Rozhodnutia súdu sú záväzné a ich nerešpektovanie je považované za porušenie mierových dohôd a ústavy.

 

V Srebrenici, kde bosnianski Srbi zmasakrovali v roku 1995 vyše 8000 moslimských mužov a chlapcov, preživší a príbuzní obetí protestovali dnes proti sviatku bosnianskych Srbov.

 

Bosnianski Srbi usilujú o zmenu zákona, ktorý ustanovil ústavný súd, aby z neho vylúčili medzinárodných sudcov. Pohrozili stiahnutím svojich zástupcov z národných inštitúcií týkajúcich sa všetkých Bosniakov a usporiadaním referenda o dátume ich Dňa štátnosti, ak neuspejú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona