Bosna v súdnych inštitúciách zakázala moslimské šatky, v uliciach protestovalo 2000 žien

NETKY.SK • 8 Február 2016, 09:28 • 2 min
Bosna v súdnych inštitúciách zakázala moslimské šatky, v uliciach protestovalo 2000 žien

SARAJEVO - Približne 2000 bosnianskych žien protestovalo v nedeľu proti zákazu nosenia moslimských šatiek v súdnych inštitúciách tejto balkánskej krajiny. Informovala o tom dnes televízia BBC.

slovakia

left justify in out

Účastníčky demonštrácie v bosnianskej metropole Sarajevo označili nosenie hidžábu za jedno zo svojich základných práv. Podľa organizátoriek protestného pochodu je takýto zákaz "útokom voči moslimskej cti, osobnosti a identite" a jeho zámerom je pripraviť miestne moslimky o prácu v justičných ustanovizniach.


O všeobecnom zákaze "náboženských symbolov" v rámci súdnych inštitúcií rozhodla najvyššia justičná rada Bosny a Hercegoviny. V rozhodnutí sa výslovne spomína aj hidžáb, čo odsúdili politickí i náboženskí lídri bosnianskych moslimov.


K islamu sa hlási približne 40 percent z 3,8 milióna obyvateľov Bosny, zvyšok tvoria prevažne kresťania katolíckeho alebo pravoslávneho vyznania. V čase, keď bola Bosna súčasťou komunistickej Juhoslávie, bolo nosenie moslimských šatiek zakázané.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies