Bosna oficiálne požiada o členstvo v EÚ

NETKY.SK • 26 Január 2016, 16:49 • 2 min
Bosna oficiálne požiada o členstvo v EÚ

SARAJEVO - Bosna oficiálne požiada o členstvo v Európskej únii 15. februára, informovalo dnes trojčlenné predsedníctvo krajiny.

slovakia

left justify in out

Dvadsať rokov po skončení vojny v krajine (1992-95), v ktorej zahynulo okolo 100.000 ľudí, tak táto bývalá juhoslovanská republika urobí významný krok v procese svojej európskej integrácie.

 

Chorvátsky člen trojčlenného predsedníctva Bosny Dragan Čovič dnes reportérom povedal, že dostali od Holandska ako predsedníckej krajiny EÚ súhlas, aby podali 15. februára oficiálne žiadosť o členstvo v únii. "Je reálne, že by sme začiatkom budúceho roka získali štatút kandidátskej krajiny," citovala ho agentúra Reuters.

 

Európska komisia sa vyjadrila, že podporí reformy v Bosne počas najbližších troch rokov jednou miliardou eur a ďalšími 500 miliónmi eur v investíciách do modernizácie infraštruktúry.

 

Podľa pozorovateľov však Bosna nemá reálnu šancu stať sa členom EÚ skôr ako v roku 2025.

 

Bosna v dôsledku pretrvávajúcich etnických sporov výrazne zaostala v integrácii do EÚ za svojimi balkánskymi susedmi, konštatuje Reuters. A dodáva, že ak sa má Bosna vôbec stať členom EÚ, čakajú ju roky ťažkého vyjednávania a reforiem. Komplikovať ich bude veľmi decentralizovaný a nepružný systém vlády vyplývajúci z mierovej dohody z roku 1995, ktorý rozdelil právomoci na základe príslušnosti k etnickým skupinám.

 

Bosna navyše čelí hrozbám odtrhnutia od etnických Srbov, ktorí zvažujú usporiadať referendum o právomoci bosnianskeho národného súdu nad ich autonómnou Republikou srbskou v Bosne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona