Bosna nie je pripravená na členstvo v EÚ, tvrdia diplomati

NETKY.SK • 27 Január 2016, 13:48 • 2 min
Bosna nie je pripravená na členstvo v EÚ, tvrdia diplomati

BRUSEL - Bosna a Hercegovina nesplnila kritériá na členstvo v Európskej únii a krajiny dvadsaťosmičky sú zatiaľ ďaleko od toho, aby súhlasili s jej členstvom. Uviedli to dnes nemenovaní diplomati, ktorých citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie prichádza len deň po tom, ako Bosna oznámila, že 15. februára oficiálne požiada o členstvo v EÚ. Na schválenie žiadosti je potrebný jednomyseľný súhlas všetkých 28 členských krajín únie.

 

Diplomati EÚ však pre Reuters povedali, že Bosna doposiaľ neimplementovala všetky reformy požadované Bruselom. Vo veci bosnianskeho členstva preto neexistuje medzi členmi EÚ konsenzus, takže súčasné holandské predsedníctvo únie zrejme celú záležitosť ani nepredloží na prerokovanie.

 

Bosna v dôsledku pretrvávajúcich etnických sporov výrazne zaostala v integrácii do EÚ za svojimi balkánskymi susedmi, napísal Reuters. Podľa pozorovateľov Bosna nemá reálnu šancu stať sa členom EÚ skôr než v roku 2025.

 

Únia od Bosny očakáva okrem iného reformy ústavy a súdnictva, boj proti korupcii a zaistenie ochrany ľudských práv a slobody prejavu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies