Bosna čelí jednej z najväčších kríz od konca vojny

NETKY.SK • 10 Máj 2011, 07:04 • 2 min
Bosna čelí jednej z najväčších kríz od konca vojny

Bosna čelí jednej z najväčších kríz od konca vojny

slovakia

left justify in out

img

Bosna a Hercegovina čelí jednej z najväčších kríz od konca občianskej vojny v roku 1995, varoval v pondelok Organizáciu Spojených národov vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne Valentin Inzko.
      Urobil tak v čase, keď bosnianski Srbi na polovicu júna ohlásili referendum o práci federálneho špeciálneho súdu pre vojnové zločiny a o rozhodnutiach Inzka.    
      Inzko, ktorý má na základe mierovej dohody z roku 1995 právomoci zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny, dal bosnianskej Republike Srbskej (RS) na odvolanie referenda ultimátum do konca tohto týždňa.
      Bosnianskosrbské referendum je podľa Inzka "do očí bijúci útok" na mierovú dohodu z Daytonu z roku 1995 a na "úspechy, ktoré sa odvtedy dosiahli".
      Bosnianskosrbský premiér Milorad Dodik však tento víkend poslal generálnemu tajomníkov OSN Pan Ki-munovi list, v ktorom uviedol, že sa Inzko svojou správou pokúša "oklamať" OSN. Podľa Dodika je Inzko jedinou hrozbou pre Bosnu, pretože zneužíva svoje právomoci.
      "Pokračujúce zneužívanie právomocí vysokého predstaviteľa, založených na autokratických rozhodnutiach... sa už nemôže ďalej tolerovať," zdôraznil Dodik.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies