Bosna by mohla vstúpiť do EÚ do desiatich rokov

NETKY.SK • 21 September 2010, 13:15 • 2 min
Bosna by mohla vstúpiť do EÚ do desiatich rokov

Bosna by mohla vstúpiť do EÚ do desiatich rokov

slovakia

left justify in out

img

Bosna a Hercegovina by mohla vstúpiť do Európskej únie o desať rokov. Uviedol to dnes vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v krajine Valentin Inzko.
      Ľudia, ktorý si myslia, že Bosna by sa mohla stať členom EÚ v roku 2014 - symbolických sto rokov od atentátu na arcivojvodu Františka Ferdinanda v Sarajeve, ktorý viedol k začiatku prvej svetovej vojny - podľa Inzka "snívajú".
      "Rok 2020 je realistickejší... deväť alebo desať rokov je realistická časová perspektíva," povedal rakúsky diplomat novinárom v Európskom parlamente.
      Neustále spory medzi bosnianskymi Srbmi, Moslimami a Chorvátmi takmer zastavili reformy v krajine, ktorá zaostáva za susedmi na ceste do EÚ. Bosna, v ktorej sa 3. októbra konajú všeobecné voľby, zatiaľ nepodala prihlášku do únie.
      Brusel požadoval, aby sa krajina najskôr zbavila štatútu poloprotektorátu. Po viacerých neúspešných pokusoch presvedčiť bosnianskych politikov, aby sa dohodli na ústavných zmenách a ďalších reformách potrebných pre uzavretie úradu vysokého predstaviteľa sa zdá, že sa postoj EÚ zmierňuje, konštatovala tlačová agentúra DPA.
      Inzko uviedol, že uzavretie jeho úradu už nie je "prísnou podmienkou", aj keď by bolo potrebné, aby sa štáty EÚ skutočne začali zaoberať žiadosťou Bosny o vstup. Potvrdil tiež, že únia by mala do konca roka zaviesť bezvízový styk s Bosnou. "Bude to mať nesmiernu symbolickú hodnotu pre obyvateľov Bosny a Hercegoviny," dodal.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies