Bosmanovo pravidlo oslávilo 20 rokov

NETKY.SK • 17 December 2015, 10:12 • 2 min
Bosmanovo pravidlo oslávilo 20 rokov

BRUSEL - V utorok ubehlo dvadsať rokov od jednej z nejprevratnejších zmien v histórii futbalu. Európsky súdny dvor dal vtedy za pravdu Belgičanovi Jean-Marcovi Bosmanovi, ktorý sa od roku 1990 súdil so svojim vtedajším klubom RFC Liége o možnosti bezplatného odchodu z tímu po uplynutí platného kontraktu.

slovakia

left justify in out

Jeho právny zástupca predpokladal, že spor nepotrvá viac ako dva týždne, no napokon sa proces natiahol na päť rokov a vyústil do precedensu, z ktorého ťažia futbalisti dodnes.


V súčasnosti už 51-ročnému Bosmanovi však víťazstvo v právnej bitke šťastie neprinieslo. Napriek odškodnému 350-tisíc švajčiarskych frankov sa pre zlé investície v textilnom priemysle a problémom s daňovým úradom dostal na mizinu. Futbalovú loptu vymenil za alkohol a napokon v roku 2013 ho belgický súd odsúdil na jeden rok väzenia za napadnutie priateľky. "Dnes už ma len málokto spozná, ale môj prípad pomohol mnohým hráčom a to je pozitívne. Môžem povedať, že z Bosmanovho pravidla ťažia všetci okrem mňa," povedal v rozhovore pre britskú BBC Bosman.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies