Bosch údajne aktívne spolupracoval s VW na podvodoch s emisiami

NETKY.SK • 18 August 2016, 11:59 • 2 min
Bosch údajne aktívne spolupracoval s VW na podvodoch s emisiami

BERLÍN - Nemecký dodávateľ komponentov pre automobily Robert Bosch "vedel a aktívne spolupracoval" s koncernom Volkswagen (VW) na obchádzaní emisných noriem v USA.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to právnici, ktorí zastupujú amerických majiteľov dieselových vozidiel VW s chybným softvérom. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Právnici sa na okresnom súde v San Franciscu odvolávali na dôverné dokumenty, ktoré majú od nemeckého výrobcu áut VW.

 

Volkswagen sa k ich tvrdeniam odmietol vyjadriť. Uviedol len, že nebudú mať vplyv na jeho dohodu o odškodnení majiteľov dotknutých áut v USA.

 

Väčšina dokladov k obvineniam, ktoré sa týkajú firmy Bosch, pritom zostáva zapečatená, pretože ide o dôverné materiály, povedali súdu právnici, ktorí s obvineniami vyrukovali len deň po tom, ako VW údajne začal rokovať s americkým ministerstvom spravodlivosti o urovnaní právnych sporov.

 

Hovorkyňa firmy Bosch v súvislosti s obvineniami uviedla, že Bosch ich berie vážne a spolupracuje pri vyšetrovní. Odmietla sa však k nim bližšie vyjadriť.

 

Dokumenty obsahujú aj záznamy komunikácie medzi Bosch, VW a americkými regulačnými úradmi. Jeden e-mail z roku 2011 demonštruje "hlboké pochopenie firmy Bosch ohľadne toho, čo regulačné úrady povoľujú, a ako pomôže VW získať ich súhlas".

 

Podľa právnikov Bosch zohral rozhodujúcu úlohu v podvode s emisiami a slušne na tom zarobil.

Firma Bosch doteraz nečelila žiadnemu obvineniu. Ale nemecká prokuratúra už vlani v decembri oznámila, že preveruje, či bol niekto z firmy Bosch zapletený do emisného škandálu VW.

 

Bosch vyrába riadiacu jednotku motorov, ktorá sa často označuje za "mozog" motora. Bosch dodával softvér a komponenty koncernu VW, ale tvrdí, že zodpovednosť za využívanie softvéru na oklamanie pri emisných testoch leží na pleciach VW.

 

Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri obvinila VW, že do takmer 600.000 dieselových vozidiel v USA nainštaloval softvér, ktorý počas testov umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že vo svete jazdí približne 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

 

VW sa zaviazal, že v USA zaplatí majiteľom 475.000 áut so zlým softvérom kompenzácie vo výške 15,3 miliardy USD (13,57 miliardy eur).

 

(1 EUR = 1,1276 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies