Borussia Dortmund sa stali prvými finalistami LM

NETKY.SK • 1 Máj 2013, 10:52 • 2 min
Borussia Dortmund sa stali prvými finalistami LM

MADRID - Futbalisti Borussie Dortmund sa stali prvými finalistami Ligy majstrov (LM) v sezóne 2012/2013. V utorňajšej semifinálovej odvete síce prehrali v Madride s Realom 0:2, ale minulú stredu zvíťazili v domácom prostredí 4:1, čo im stačilo na postup do rozhodujúceho zápasu o celkový primát.

slovakia

left justify in out

Na Wembley môže ísť v sobotu 25. mája o čisto nemecké finále, pretože už istý nový nemecký ligový šampión Bayern Mníchov má v súboji s FC Barcelona z prvého duelu komfortný náskok 4:0 a v stredajšom druhom meraní na Nou Campe by si ho napriek sile katalánskeho mužstva mal ustrážiť.

Na Štadióne Santiaga Bernabéua patrila prvá polhodina domácemu Realu, ktorý však nevyužil veľké príležitosti. V 4. min Mesut Özil vysunul Higuaína, ale argentínsky útočník stroskotal na Weidenfellerovi. Kapitán Borussie sa vyznamenal aj v 13. min, keď zlikvidoval obrovskú šancu Cristiana Ronalda: portugalská hviezda "pusiniek" neskórovala z päťky. Krátko predtým na druhej strane kontroval Lewandowski, ktorý si stlmil loptu po dlhom pase z hĺbky poľa, nevystrelil však tak, ako chcel. Tretiu "tutovku" madridského tímu po kolmici medzi obrancov hostí nevyužil Mesut Özil - nemecký reprezentačný stredopoliar ľavačkou namieril vedľa. S bezgólovým stavom po prvom dejstve vládla v tábore Realu na čele s trénerom Josém Mourinhom veľká nespokojnosť. 

Hneď po zmene strán mohla padnúť definitíva. Štvorgólový bombardér z prvého vzájomného duelu Lewandowski však nezužitkoval dve dobré príležitosti: najskôr vysoko prestrelil a v 50. min tento poľský reprezentant prudko napálil do brvna bránky Diega Lópeza. Po hodine hry Gündogan zblízka neskóroval, keď zachránil strážca svätyne Realu. Desať minút pred koncom bolo stále 0:0 a nič nenasvedčovalo, že príde k dramatickému vyvrcholeniu tejto konfrontácie. Futbalisti "bieleho baletu" sa nevzdali a v 83. min po akcii Kaká - Mesut Özil strelil striedajúci Benzema prvý gól domácich - 1:0. Real sa nadýchol k záverečnému tlaku a po spätnej prihrávke strelca úvodného presného zásahu kapitán Sergio Ramos ľavačkou poslal v 88. min nekompromisne loptu do siete Weidenfellera. Na potrebný "finálový" tretí presný zásah španielskemu tímu už nezostal čas. 

Borussia Dortmund napriek vôbec prvej prehre v tohtosezónnej edícii Ligy majstrov postúpila do finále najprestížnejšej európskej pohárovej klubovej súťaže a má možnosť získať druhý celkový primát, ten premiérový si jej hráči vybojovali v roku 1997. Real Madrid si minimálne rok bude musieť na jubilejný 10. triumf v EPM, resp. LM ešte počkať. 


Výsledok utorňajšieho odvetného semifinálového stretnutia futbalovej Ligy majstrov 2012/2013: 

Real Madrid (Šp.) - Borussia Dortmund (Nem.) 2:0 (0:0) - prvý zápas 1:4, do finále LM postúpila Borussia Dortmund 
Góly: 83. Benzema, 88. Sergio Ramos, ŽK: 26. Fábio Coentrao, 43. Higuaín, 79. Sergio Ramos, 81. Khedira - 43. Gündogan, 45. S. Bender, 83. Weidenfeller, rozhodoval: Webb (Angl.) 
Zostavy: 
Real Madrid: Diego López - Essien, Varane, Sergio Ramos, Fábio Coentrao (57. Kaká) - Modrič, Xabi Alonso (67. Khedira) - Á. Di María, Mesut Özil, Cristiano Ronaldo - Higuaín (57. Benzema) 
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Hummels, Schmelzer - Gündogan, S. Bender (90.+ F. Santana) - Blaszczykowski, Götze (14. Grosskreutz), Reus - Lewandowski (87. Kehl)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies