Borisovi Kolárovi neprekáža očkovanie “náhodných okoloidúcich“. Aký má na to dôvod?

NETKY.SK • 15 Január 2021, 10:59 • 2 min
Borisovi Kolárovi neprekáža očkovanie “náhodných okoloidúcich“. Aký má na to dôvod?

BRATISLAVA – Predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kolárovi neprekáža, ak sa nechajú zaočkovať ľudia, ktorí nie sú bezprostredne rade a zaregistrovaný v zozname čakateľov na vakcínu.

slovakia

left justify in out

Predseda parlamentu Boris Kollár svoje tvrdenie vysvetlil tým, že objednaní zdravotnícky personál či pracovníci kritickej infraštruktúry sa niekedy na očkovanie buď nedostaví alebo sa omeškajú. Zdôraznil, že takéto nevyužité vakcíny tak musia skončiť v koši.

 

Nevyužité vakcíny končia v koši

„Takáto "zmeškaná" dávka vakcíny by sa podľa súčasného systému mala vyhodiť. Nie je to škoda? Nebolo by takpovediac rozumnejšie ju ponúknuť "prvému čo ide okolo"? Veď ľudia na očkovanie čakajú! A my budeme vyhadzovať vakcíny do koša??,“ ohradil sa Kollár počas rokovania parlamentu.

 

 

Zároveň tak reagoval aj na škandál bývalej tenistky Dominiky Cibuľkovej, ktorá bola prednostne zaočkovaná aj so svojim manželom na bratislavských Kramároch.

 

Ako sama uviedla po medializácii tejto informácie, nechala sa “voviesť do omylu“ dodatočne sa ospravedlnila za to, že využila vakcínu, ktorá je aktuálne určená pre zdravotníkov a lekárov v prvej línii.

 

Súvisiaci článok: Celoplošné testovanie bude, ale až budúci víkend. Kto sa ho nezúčastní, nebude môcť ísť ani do práce

 

Budú existovať náhradné zoznamy

Kollár zdôraznil, že očkovanie je momentálne tou jedinou možnosťou, ako poraziť pandémiu koronavírusu a vrátiť život do “bežných koľají“.

 

Ako uviedol počas rozpravy, na denne báze sa stáva, že sa na očkovanie objedná 300 ľudí, avšak reálne sa dostaví iba 250. „Z môjho pohľadu je preto fajn využiť tých zvyšných 50 vakcín trebárs aj pre ľudí z ulice. Kľudne nech tam príde aj 50 “Cibuľkových“, mne je to jedno. Nech sa dajú do omylu a nech sa zaočkujú. My potrebuje premoriť spoločnosť očkovacou látkou, aby sme sa zbavili covidu,“ vysvetlil Kollár.

 

imgimgimg

 

Zároveň povedal, že chcel vetovať zákon o sankcionovaní zdravotníckych zariadení, ktoré poskytnú vakcínu aj verejnosti. Bolo mu však zo strany rezortu zdravotníctva sľúbené, že bude existovať náhradný zoznam záujemcov o nevyužité očkovacie látky, čím sa predíde ich zbytočnému plytvaniu a vyhadzovaniu.

 

Bude požadovať, aby ministerstvo pripravilo a objasnilo, ako by malo fungovať takéto očkovanie mimo stanovenej kategórie.

 

Prečítajte si tiež:

 

Kollár odsudzuje sankcionovanie lekárov

„V tomto prípade je podľa mňa lepšie, ak lekár vyjde z ambulancie a opýta sa prítomných pacientov, či nemajú záujem o vakcínu. Za toto by nemali byť sankcionovaní, ale pochválení. Potrebujeme sa dostať na 60 – 70% zaočkovanej populácie,“ uviedol predseda NR SR s tým, aby bol zámer o náhradných zoznamoch aj poriadne dotiahnutý.

 

Dodal, že nesmie byť vyhodená ani jediná vakcína. Tiež odmietol pokutovanie lekárov, ktorí zaočkujú človeka z ulice, pretože sa niekto nedostavil na vakcináciu. 

 

img

 

„Nebuďme pápežskejší ako pápež a nekomplikujme život sami sebe, buďme normálny a používajme zdravý rozum,“ uzavrel Kollár za čo si vyslúžil aj potlesk poslaneckého pléna.

 

Zároveň podporuje myšlienku očkovania v súkromných sanatóriách, kde by sa mohli nechať zaočkovať ľudia za poplatok.   

 

Mohlo by vás zaujímať: Očkovanie bude podliehať kontrole! Za porušenie pravidiel hrozí pokuta

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies