Boris Nemcov posmrtne získa Medzinárodnú cenu Jeana Reya

NETKY.SK • 29 Október 2015, 16:32 • 2 min
Boris Nemcov posmrtne získa Medzinárodnú cenu Jeana Reya

BRUSEL - Bývalý ruský opozičný líder Boris Nemcov, ktorý bol vo februári zavraždený neďaleko Kremľa, dostane posmrtne Medzinárodnú cenu Jeana Reya za rok 2016. Oznámila dnes výberová komisia Nadácie Jeana Reya.

slovakia

left justify in out

Nemcov bol aj medzi tromi finalistami Sacharovovej ceny za slobodu myslenia, ktorú udeľuje Európsky parlament. Europarlament však dnes oznámil, že Sacharovovu cenu za rok 2015 získal saudskoarabský bloger a obhajca ľudských práv Ráif Badawí.

 

K atentátu na Nemcova došlo pár týždňov po tom, ako začal pracovať na správe, ktorou chcel dokázať zapojenie ruských vojenských síl do vojny na východnej Ukrajine.

 

Medzinárodná cena Jeana Reya bola udelená Nemcovovi za jeho politickú odvahu a jeho maximálny dôraz na dodržiavanie demokracie a verejných slobôd.

"Demokracia nie je nikdy zadarmo. Bojujú za ňu ľudia ako Boris Nemcov," uviedol v dnešnom vyhlásení pre médiá belgický europoslanec Louis Michel, ktorý je predsedom výberovej komisie Nadácie Jeana Reya.

 

Cena dotovaná sumou 10.000 eur pôjde na účet nadácie, ktorú zriadila Nemcovova dcéra Žanna. Jej činnosť je zameraná na podporu ruskej občianskej spoločnosti a na presadzovanie idey pokojného, slobodného a demokratického Ruska.

 

Slávnostné odovzdanie tejto ceny sa uskutoční koncom februára 2016 na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli, kedy si svet pripomenie prvé výročie atentátu na Borisa Nemcova.

 

Jean Rey (1902-1983) bol belgický politik, ktorý stál pri vytváraní Európskeho spoločenstva uhlia a ocele a zúčastnil sa rokovaní o Rímskej zmluve, ktorá znamenala začiatok politického zjednocovania Európy. Bol členom Európskej komisie (1958-1967) a aj jej predsedom v rokoch 1967 až 1970 a v roku 1979 sa stal poslancom Európskeho parlamentu v prvých voľbách do tohto zhromaždenia.

 

Medzinárodná cena Jeana Reya je vnímaná ako pocta liberálnemu mysleniu tohto politika. Je udeľovaná osobnostiam medzinárodnej politiky, vedcom a ekonómom, ktorí sa vyznamenali svojim postojom k humanizmu a univerzalizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona