AKTUALIZOVANÉ Boris Kollár zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu, rozhodne sa o predĺžení núdzového stavu

NETKY.SK • 28 December 2020, 11:38 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Boris Kollár zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu, rozhodne sa o predĺžení núdzového stavu

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady SR Boris Kollár zvolal na pondelok mimoriadnu schôdzu parlamentu. Infikovaní poslanci budú vchádzať do NR SR oddeleným vchodom. Hlasovať budú spoza fólie, aby sa minimalizovalo šírenie nového koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 28. decembra 13:16

Na dnešnej mimoriadnej schôdzi sa zídu poslanci, aby prerokovali presunutú novelu zákona o predĺžení núdzového stavu, ktorý sa končí 29. decembra. Teda dva dni pred silvestrovskými oslavami. Ak sa v parlamente nenájde ústavná väčšina, 90 hlasov poslancov, a núdzový stav sa nepodarí predĺžiť, skončí aj zákaz vychádzania. Ten by mal predbežne platiť do 9. januára 2021. 

 

Poslanci s koronavírusom sa môžu zúčastniť na hlasovaní

Legislatívna otázka predlžovania núdzového stavu o 40 dní, však nie je úplne jednoznačná. Vyriešiť by to však mala zmena ústavného zákona, ktorá umožní opakované predlžovanie núdzového stavu.

 

Prečítajte si tiež: Ak parlament nezasadne, zákaz vychádzania uplynie dva dni pred silvestrovskými oslavami

 

Rokovania parlamentu sa budú môcť zúčastniť aj poslanci, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Musia však dodržiavať prísne stanovené opatrenia.

 

Zákonodarcovia sa musia chrániť espirátorom typu FFP2 bez výdychového ventilu, prípadne si ho musia prekryť rúškom. Zároveň musia znížiť svoj pohyb po NR SR a minimalizovať kontakt s ostatnými kolegami. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorej cieľom je zabezpečiť riadny chod štátu.

 

Nakazení poslanci budú hlasovať spoza fólie

Poslanci s koronavírusom či tí, ktorí sa aktuálne nachádzajú v karanténe budú hlasovať spoza fólie z oddelených miest v pléne. Do budovy parlamentu budú vstupovať samostatným vchodom, informovalo o tom vedenie Národnej rady.

 

V budove budú tiež nainštalované germicídne žiaričesamostatne budú oddelení ešte aj poslanci, ktorí sú v karanténe, pretože sa stretli s pozitívne testovanou osobou.

 

„Pre týchto poslancov Národná rada zabezpečila aj respirátory s certifikáciou FFP3, ktoré budú mať prekryté rúškom. Pre zvyšných poslancov sú zabezpečené respirátory FFP2,“ uviedla kancelária NR SR.

 

Svoju účasť odmietol Smer aj Hlas

Svoju účasť odmietla strana Roberta Fica Smer - SD, ako aj strana Hlas - SD. Ako informovala Ľubica Laššáková v príspevku na sociálnej sieti Facebook, dnešné zasadnutie považuje za veľmi nezodpovedné, aby sa rizikový poslanci mohli zúčastniť rokovania.

 

Tiež skritizovala hlavného hygienika, ktorý vydal vyhlášku, ktorá pozitívne testovaným členom parlamentu umožní vstup do rokovacej miestnosti. Dodala, že: "HLAS - sociálna demokracia sa odmieta zúčastniť tejto politickej frašky, smerujúcej k obmedzeniu základných ľudských práv ľudí žijúcich na Slovensku."

 

Súvisiaci článok: Vysokí štátni predstavitelia môžu pracovať aj s pozitívnym výsledkom na COVID-19, opozícia však dáva výstrahu

 

Premiér odmieta prejavy papalášizmu

Predseda vlády Igor Matovič reagoval na opozičné slová po umožnení poslancom pozitívnym na COVID-19 byť prítomným na rokovaní Národnej rady SR.

 

Je presvedčený, že tu nejde o prejav papalášizmu. Ten videl v iných prípadoch v minulosti. „Vraj to je nemorálny papalášizmus. Hovoria, že poslanci nesmú mať žiadne výhody voči obyčajným zamestnancom.“

 

Dodal, že nemorálnym papalášizmom „je brať bez hanby 4 500 eur čistého mesačne“ a nič nerobiť „a stráviť akože v práci 50 hodín mesačne“.

 

Premiér si myslí, že opozícia len štve ľudí proti vláde, „proti opatreniam či očkovaniu“. Matovič však prízvukuje, že ľudia to vidia. „Netešte sa predčasne, ľudia nie sú hlúpi,“ uzavrel premiér na sociálnej sieti.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies