Boris Kollár: Zmrazovanie platov je hlúpy a populistický ťah na voličov

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 10:22 • 2 min
Boris Kollár: Zmrazovanie platov je hlúpy a populistický ťah na voličov

BRATISLAVA - Opozičné hnutie Sme rodina bude proti ďalšiemu zmrazovaniu platov verejných funkcionárov, ktoré sa v parlamente už niekoľko rokov rieši na jeseň po letných prázdninách. Predseda hnutia Boris Kollár pre TASR uviedol, že platy by sa nemali zmrazovať nikomu, kto robí svoju prácu svedomito.

slovakia

left justify in out

"Som proti zmrazovaniu platov, ale jedným dychom som aj proti tomu, aby verejní funkcionári kradli. Je to hlúpy populisticky ťah na voličov, keď si odhlasujeme zmrazenie platov, aby sa občan tešil a okamžite ho okradneme na prvom predraženom tendri. Teda skôr ako zmrazovanie platov poctivým úradníkom by som začal zmrazovať slobodu zlodejom, čo okrádajú ľudí," odkázal Kollár.

 

TASR oslovila aj ostatné nové, resp. staronové parlamentné strany. Podľa SNS to nie je otázka, ktorú treba riešiť v tomto období, #Sieť sa vyjadrí, až keď bude mať nové predsedníctvo po augustovom sneme. ĽSNS neodpovedala.

Posledné zmrazenie platov parlament odhlasoval v novembri 2015 s účinnosťou od januára 2016. Členovia parlamentu 88 hlasmi rozhodli, že prezident, poslanci, členovia vlády, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR naďalej poberajú plat vo výške z roku 2011. Pozastavenie rastu platov sa vzťahuje aj na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu či štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo.

 

Zmrazovanie platov sa, naopak, nevzťahuje na generálneho prokurátora, predsedníčku Súdnej rady SR, sudcov Ústavného súdu SR a ostatných sudcov a prokurátorov.

 

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) ešte v septembri povedal, že ak by boli zákonom opäť zmrazené aj platy sudcov a prokurátorov, zase by to skončilo na Ústavnom súde (ÚS) SR. "Všetky minulé zmrazenia platov sudcov skončili na ÚS. Predpokladáme, že rast ekonomiky prekročí tri percentá HDP a tieto čísla sa nedajú posudzovať ako krízové," zdôraznil Kažimír. Zmrazenie malo priniesť úsporu viac ako tri milióny eur a Kažimír priznal, že ak by sa týkalo aj sudcov a prokurátorov, úspora by sa zvýšila o osem či deväť miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona