Boris Kollár a Peter Pellegrini odmietajú spochybňovať Žilinkove rozhodnutie

NETKY.SK • 5 September 2021, 15:44 • 2 min
Boris Kollár a Peter Pellegrini odmietajú spochybňovať Žilinkove rozhodnutie

BRATISLAVA - V relácii televízie Markíza sa dnes zhodli predseda Národnej rady SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a parlamentný poslanec, predseda strany Hlas-SD, Peter Pellegrini. Reagovali na emotívne vyjadrenia niektorých lídrov koaličných strán po zrušení obvinenia viacerých osôb, okrem iného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského z korupcie.

slovakia

left justify in out

Politici by podľa nich mali byť zdržanliví a vyvarovať sa hodnotenia rozhodnutí súdov či generálnej prokuratúry Obaja odmietajú spochybňovať rozhodnutie, ktoré generálny prokurátor prijal vo svojich zákonných kompetenciách.To rozhodnutie je odôvodnené na vyše 70 stranách s popisom desiatok pochybení," upozornil Kollár dôrazne odmietajúc, že by u generálneho prokurátora za prepustenie Pčolinského intervenoval.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Sporný paragraf 363 poriadne rozvíril verejnú mienku!

 

Poukázal na to, že GP už použila paragraf 363 Trestného poriadku v minulosti. Pripomenul, že existujú informácie o manipulovaní svedeckých výpovedí.

 

"Ak si za čias Smeru niektorí sprivatizoval spravodlivosť, nie je možné, aby sa aj za tejto vlády udialo to isté, hoci aj v mene vznešeného cieľa boja proti korupcii." 

 

Možno vás zaujme: Zmena paragrafu 363 klepne po prstoch Generálnej prokuratúre. Kolíková priblížila svoje predstavy

 

Peter Pellegrini žiada, aby sa GP rešpektovala ako nezávislý orgán so svojimi právomocami. "Ak má zákonné oprávnenie určité rozhodnutie prijať, tak to musíme rešpektovať, či sa nám to páči alebo nie."

 

Myslí si, že krok GP môže pozitívne motivovať ďalších prokurátorov, sudcov a policajtov, aby sa nebáli rozhodnúť v prospech spravodlivosti. "Hoci to nebude mediálne voňať a páčiť sa 'verchuške' na čele s Matovičom a Remišovou.“ Upozornil, že svojím rozhodnutím GP nezakázala opätovne vzniesť obvinenia, nariadila však urobiť to zákonným spôsobom.

 

V prípade diskusií o možnej úprave paragrafu 363 Trestného poriadku Kollár zdôraznil, že Sme rodina nebude súhlasiť s jeho zrušením, súhlasia s diskusiou o úprave. "Ak by naši koaliční partneri chceli presadiť verziu, s ktorou my nebudeme súhlasiť, je to porušenie koaličnej zmluvy."  Potvrdil, že v prípade zrušenia paragrafu Sme rodina odíde z vlády.

 

Pellegrini upozornil, že právomoc generálneho prokurátora je v prípade paragrafu 363 nástrojom, ako zabrániť nespravodlivému obvineniu, pričom obeťou takéhoto zneužitia sa môže stať ktokoľvek.

 

Obaja diskutujúci sa vyjadrili aj k situácii v polícii a rezignácii súčasného policajného prezidenta Petra Kovaříka. Pellegrini je presvedčený, že v prípade obvinenia šéfa polície z marenia spravodlivosti nešlo o Kovaříkovo autonómne rozhodnutie, ale že policajný zásah v kauze zmanipulovaných svedeckých výpovedí prerušil na pokyn ministra vnútra Romana Mikulca. 

 

Prečítajte si tiež: Robert Fico: Prípad Pčolinského bol robený na politickú objednávku!

 

"Nemôže to skončiť tým, že odíde pán Kovařík, musí odísť aj pán minister Mikulec, a myslím, že by si mal baliť kufre aj pán Lipšic." Pellegrini naznačil, že v prípade sa mohol angažovať aj špeciálny prokurátor.

 

Kollár zdôraznil, že opätovný návrh strany Smer-SD na odvolanie Mikulca poslanci Sme rodina v pléne nepodporia. "Nebudeme však robiť obštrukcie, aby sa mimoriadna schôdza nekonala."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies