Boris Johnson: „Žiaden člen NATO neuvažuje o aktívnom konflikte s Ruskom."

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 11:59 • 2 min
Boris Johnson: „Žiaden člen NATO neuvažuje o aktívnom konflikte s Ruskom."

LONDÝN – Žiaden člen NATO neuvažuje o otvorenom konflikte s Ruskom. Uviedol to britský premiér Boris Johnson, ktorý sa v utorok vyjadril na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a estónskou premiérkou Kajou Kallasovou na vojenskej základni v estónskom meste Tapa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Pre každého člena NATO je aktívna účasť na vojenskom konflikte s Ruskom obrovským krokom, ktorý žiadny z členských štátov nezvažuje. Na získanie súhlasu by bolo potrebné získať podporu parlamentu alebo obyvateľov krajiny ako celku. S tým sa nepočíta, no zároveň sa zvažuje poskytovanie humanitárnej a logistickej podpory Ukrajine, dodávkach smrtiacich, no obranných zbraní v čoraz väčšom množstve, v kombinácii s ekonomickým tlakom na Ruskú federáciu,“ povedal šéf britskej vlády.

 

img

 

Zdôraznil, že je nesprávne tvrdiť, že Spojené kráľovstvo podporuje alebo povzbudzuje vysielanie dobrovoľníkov na Ukrajinu. „Spojené kráľovstvo nič také nerobí“, povedal a zároveň zdôraznil, že „dokáže pochopiť emócie ľudí, ktorí chcú podporiť ľudí na Ukrajine“.

 

Johnson v súvislosti s výraznou expanziou britského vojenského kontingentu v Estónsku zdôraznil, že tento krok nenaznačuje pripravenosť Londýna na otvorený konflikt s Moskvou.

 

„Hovoríme len o obranných opatreniach, ktoré určujú podstatu NATO už viac ako 70 rokov. Chcem to povedať veľmi jasne: Nemáme v úmysle bojovať proti ruským silám na Ukrajine a posily vyslané našimi krajinami, ako napríklad britské sily v Tape, sa nachádzajú výlučne v rámci hraníc členských krajín NATO. To je to najlepšie, čo môžeme urobiť,“ povedal.

 

img

 

V odpovedi na otázku o možnosti vylúčenia Ruskej federácie z Bezpečnostnej rady OSN Johnson poznamenal, že by to vyžadovalo súhlas samotného Ruska. Zároveň argumentoval, že medzi členmi OSN rastie odmietavý postoj k vojenskej operácii Ruskej federácie na Ukrajine.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusko reagovalo na žiadosť Turecka o vyslaní bojových lodí

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona