Boris Johnson zavolá európskym lídrom pre zákaz vývozu vakcín mimo Európskej únie

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 15:05 • 2 min
Boris Johnson zavolá európskym lídrom pre zákaz vývozu vakcín mimo Európskej únie

VEĽKÁ BRITÁNIA - Britský premiér Boris Johnson by mal tento týždeň telefonovať so svojimi európskymi kolegami o možnom zákaze vývozu vakcín proti koronavírusu mimo Európsku úniu.

slovakia

left justify in out

Európski lídri budú mať vo štvrtok virtuálne stretnutie, na ktorom prediskutujú zákaz vývozu vakcíny, ktorú vyvinula spoločnosť AstraZeneca a Oxfordská univerzita, do Spojeného kráľovstva. Predseda britskej vlády sa ich podľa spravodajského portálu BBC ešte predtým pokúsi presvedčiť, aby takýto návrh vetovali.

 

img


Medzi politikmi, ktorým pravdepodobne Johnson zavolá, budú francúzsky prezident Emmanuel Macron či nemecká kancelárka Angela Merkelová.

 

Prečítajte si tiež: Ursula von der Leyenová pohrozila firme AstraZeneca zákazom vývozu vakcíny mimo Európskej únie


Ursula von der Leyenová sa cez víkend vyjadrila, že EÚ môže zakázať vývoz vakcín vyrobených na kontinente. Ako uviedla, za šesť týždňov z eurobloku exportovali 41 miliónov dávok vakcín do 33 krajín, pričom viac ako 10 miliónov dávok smerovalo do Spojeného kráľovstva. EÚ však podľa jej slov stále čaká na dodávky vakcín z Británie. Politička varovala, že ak sa dodávky v Európe nezlepšia, blok „bude uvažovať, či vývoz do krajín, ktoré majú vyššiu zaočkovanosť ako my, je stále primeraný“.

 

img

 

Súvisiaci článok: Von der Leyenová kritizuje AstraZenecu, spoločnosť nestíha dodávať včas svoje vakcíny

Ministerka Helen Whatelyová upozornila, že je dôležité, aby EÚ dodržiavala svoje záväzky, a varovala pred „vakcínovým nacionalizmom a protekcionizmom“. Downing Street zase tvrdí, že von der Leyenová začiatkom tohto roka povedala Johnsonovi, že EÚ nemá v úmysle obmedziť vývoz vakcín.


Medzičasom eurokomisárka Mairead McGuinnessová uviedla, že o akomkoľvek zákaze vývozu ešte nepadlo rozhodnutie a všetky strany by sa mali upokojiť.

 

img

Európski lídri čelia kritike za pomalý očkovací proces v bloku. EÚ čelila výrobným problémom s vakcínami koncernu Pfizer/BioNTech, spoločnosti Moderna aj AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. AstraZeneca uviedla, že problémy s dodávkou ich vakcíny spôsobilo to, že EÚ podpísala zmluvy neskôr ako Spojené kráľovstvo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies