Boris Johnson reformuje vládu, dosadzuje sem radikálnych zástancov brexitu

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 07:41 • 2 min
Boris Johnson reformuje vládu, dosadzuje sem radikálnych zástancov brexitu

LONDÝN - Boris Johnson sa vo svojej novej funkcii britského premiéra ešte ani nestihol "ohriať" a už spúšťa rozsiahle reformy vlády.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Britská vláda sa zmení na nepoznanie. Boris Johnson ako nový premiér začal s rozsiahlymi reformami a z pôvodnej vlády Theresy Mayovej tu neostane ani polovica. Namiesto nich zasadnú ortodoxní zástancovia brexitu.

 

 

Z britskej vlády dobrovoľne odchádzajú viacerí ministri, iných zasa funkcie zbavil samotný Johnson. Sú medzi nimi okrem iných minister financií Philip Hammond, spravodlivosti David Gauke či medzinárodného rozvoja Rory Stewart, a tiež ministri obrany, školstva, priemyslu, dopravy či medzinárodného obchodu.

 

Mimoriadnou zmenou pre britskú politickú zmenu je napríklad presunutie doterajšieho ministra vnútra Sajida Davida na post ministra financií. David bol mimochodom Johnsonovým súperom v rámci boja o post premiéra a šéfa konzervatívcov. Na ministerstve vnútra ho nahradí Priti Patel, ktorá bola v posledných rokoch len poslankyňou, no v rokoch 2016 až 2017 už pôsobila aj ako ministerka pre medzinárodný rozvoj.

 

Ďalšou zaujímavosťou je aj rozhodnutie doterajšieho ministra zahraničných vecí Jeremyho Hunta, ktorý bol spolu s Johnsonom vo finále hlasovania o post premiéra. Ten po deviatich rokoch odchádza z vlády späť do Dolnej komory parlamentu. Jeho počin sa javí ako prekvapenie, pretože ešte v rámci kampane sa niekoľkokrát vyjadril, že by na čele ministerstva rád ostal aj v prípade Johnsonovho víťazstva.

 

Johnson by mal dnes v parlamente predniesť vyhlásenie o svojich plánoch brexitu. Sľúbil, že v jeho pláne odchodu Británie z EÚ 31. októbra nebudú "žiadne AK ani ALE". Brexit sa uskutoční, či už s dohodou alebo bez nej. "A vyrokujeme novú dohodu, lepšiu dohodu (...) založenú na voľnom obchode. Som presvedčený, že novú dohodu dokážeme dosiahnuť," povedal Johnson.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona