Boris Johnson po podpísaní istanbulskej dohody telefonoval Zelenskému

NETKY.SK • 22 Júl 2022, 20:11 • 2 min
Boris Johnson po podpísaní istanbulskej dohody telefonoval Zelenskému

LONDÝN/KYJEV – Britský premiér Boris Johnson v piatok telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským po tom, čo zástupcovia Ukrajiny a Ruska navzájom oddelene podpísali v Istanbule dohody s OSN a Tureckom o umožnení vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more.

slovakia

left justify in out

Podľa britskej stanice BBC Johnson privítal dosiahnutie dohody a zdôraznil, že musí byť plne uvedená do praxe, informuje TASR. Dosluhujúci britský premiér tiež potvrdil odhodlanie svojej krajiny naďalej podporovať Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii. „Toto odhodlanie neochabne, nech bude v Británii premiérom ktokoľvek,“ povedal Johnson, ako ho citovala jeho hovorkyňa.

 

img

      

Zelenskyj sa podľa nej poďakoval Británii za podporu aj vojenskú pomoc, ktorú – ako uviedol ukrajinský prezident – je v konflikte cítiť. Zelenského úrad medzitým vyhlásil, že dohoda umožňujúca vývoz ukrajinského obilia po mori znamená zabezpečenie pracovných miest aj daňových príjmov pre štátny rozpočet.
      

„Počas vojny je neoddeliteľným prvkom vedúcim k nášmu víťazstvu stabilita na hospodárskom fronte. Dnes sme v tomto smere podnikli veľmi dôležitý krok,“ povedal zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Sybiha.

 

 

Možno vás zaujme: EÚ vyzýva na urýchlenú implementáciu dohôd Ruska a Ukrajiny o vývoze obilia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies