Boris Johnson môže podľa Bilčíka len príjemne prekvapiť

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 12:43 • 2 min
Boris Johnson môže podľa Bilčíka len príjemne prekvapiť

BRATISLAVA - Za vymenovaním lídra kampane za brexit Borisa Johnsona na post ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva vo vláde Theresy Mayovej vidí analytik Vladimír Bilčík niekoľko rovín.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jednou z nich je snaha Mayovej vybudovať politickú budúcnosť a perspektívu v Konzervatívnej strane, na čo ale najprv potrebuje usporiadať mocenské pnutie v strane, ktoré bolo aj dôvodom vyhlásenia referenda, upozornil Bilčík. Vladimír Bilčík je vedúci výskumného programu Európska únia Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) a zároveň pôsobí na katedre politológie Univerzity Komenského v Bratislave.


 okomentoval zloženie nového kabinetu Bilčík. Pokiaľ ide o Borisa Johnsona Bilčík uviedol, že každá nominácia si zaslúži určitý priestor. "Začína s nie práve pozitívnymi nálepkami. Je to ale pre neho príležitosť, môže už len príjemne prekvapiť," dodal analytik s tým, že aj on bude podliehať určitým obmedzeniam súvisiacim s funkciou.

 

"Bude pod prirodzeným tlakom - bude niesť zodpovednosť. Minister zahraničných vecí je úplne iná pozícia, ako je post starostu alebo poslanca. So zodpovednosťou prichádza aj tlak na politický výkon," skonštatoval Bilčík.


Okrem toho analytik upozornil aj na to, že vo svojej funkcii bude mať oklieštené portfólio. V otázke brexitu sa totiž bude angažovať samotná premiérka Mayová a euroskeptik David Davis bude ministrom pre vystúpenie Británie z EÚ. Ďalší z podporovateľov kampane za odchod krajiny z EÚ Liam Fox bude ministrom pre medzinárodný obchod. "Boris Johnson bude skôr manažovať vzťahy so zvyškom sveta ako vnútroúnijné vzťahy," predpokladá Bilčík. Upozornil ale, že dôležitá bude jeho úloha vo vzťahu k NATO práve pre bezpečnostnú architektúru Európy. "Len najbližší čas ukáže, ako sa svojej úlohy zhostí," uzavrel Bilčík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies