Borguľa trvá na presťahovaní americkej ambasády z centra Bratislavy

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 16:37 • 2 min
Borguľa trvá na presťahovaní americkej ambasády z centra Bratislavy

BRATISLAVA – Bratislavský mestský poslanec Martin Borguľa opätovne žiada odsťahovanie americkej ambasády z Hviezdoslavovho námestia.

slovakia

left justify in out

Prekáža mu najmä bezpečnostný plot okolo veľvyslanectva, ktorý je podľa neho dlhodobo prekážkou v celistvosti námestia a výrazne esteticky kazí jeho vzhľad i historickú hodnotu. "Myslím si, že sme boli dosť dlho trpezliví a vychádzali sme americkej strane v ústrety. Je najvyšší čas, aby teraz vyšli v ústrety oni nám," skonštatoval.

 

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v Bratislave naopak nedávno hlavnému mestu zaslalo žiadosť o predĺženie zmluvy o nájme zhruba 1300 štvorcových metrov (m2) mestských pozemkov pred budovou ambasády do roku 2021 a s opciou až do roku 2026. Súčasná nájomná zmluva totiž vyprší v polovici augusta.

 

O žiadosti americkej ambasády dnes rokovala aj mestská rada, ktorá na návrh starostu mestskej časti Lamač Petra Šramka odporúča mestskému zastupiteľstvu upraviť podmienky tak, že sa zmluva o nájme predĺži len na jeden rok a americká strana bude mestu platiť za jeden štvorcový meter (m2) jedno euro na deň. "O definitívnom riešení budú rokovať poslanci mestského zastupiteľstva na konci júna," uviedla pre TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Podľa nej žiadosť ambasády dokazuje, že sa chce z Hviezdoslavovho námestia presťahovať a hľadá si nové priestory.

 

Borguľa ale s odporúčaním mestskej rady nesúhlasí. Podľa neho nie je problém to, že ambasáda za pozemky neplatí, ale to, že sídli uprostred "najkrajšieho" námestia v hlavnom meste, je ohradená trojmetrovým plotom a v historickom centre mesta nemá čo robiť. Poslanec tvrdí, že ak by tento návrh mestské zastupiteľstvo schválilo, hlavné mesto by ročne získalo ročne približne 450.000 eur. "Pre americkú ambasádu je to zanedbateľná suma," skonštatoval s tým, že je proti tomu, aby došlo ku kupčeniu medzi bratislavskou samosprávou a ambasádou.

 

Riaditeľ tlačového a kultúrneho oddelenia Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Bratislave Jason Khile pre TASR potvrdil, že sa budú sťahovať zo súčasného sídla. "Sme v procese hľadania pozemku," spresnil. Americká ambasáda požiadala podľa jeho slov hlavné mesto o predĺženie nájmu na pozemky do času, keď sa už bude môcť presťahovať do nových priestorov.

 

Bratislava prenajala svoje pozemky na Hviezdoslavovom námestí veľvyslanectvu USA v roku 2005 na desať rokov. Nájomné bolo dohodnuté vo výške 0,03 eur za celý predmet nájmu.

 

Americká ambasáda pozemky využila na postavenie bezpečnostného plotu pred jej sídlom, ktorý ju mal chrániť pred prípadným útokom. Desaťročná nájomná zmluva mala vypršať veľvyslanectvu vo februári 2015. 

 

V roku 2014 mestské zastupiteľstvo Bratislavy schválilo predĺženie nájmu do 15. augusta 2016 s podmienkou, že ambasáda z predmetu nájmu odstráni parkovacie miesta a skladovacie priestory. Mesto môže aj ďalej predĺžiť nájom ambasáde na nevyhnutný čas, ale len v prípade ak ona preukáže, že sa začína sťahovať alebo stavať novú budovu.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies