Borec zvažuje dovolanie v prípade obnovy konania s Bakim Sadikim

NETKY.SK • 11 September 2013, 12:52 • 2 min
Borec zvažuje dovolanie v prípade obnovy konania s Bakim Sadikim

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Tomáš Borec zvažuje dovolanie proti verdiktu prešovského krajského súdu, ktorý povolil obnovu konania Albáncovi Bakimu Sadikimu.

slovakia

left justify in out

„Žiadne iné právne prostriedky v tejto chvíli minister spravodlivosti nemá,“ povedal Borec pred rokovaním vlády. Borec nechce dopredu nič hovoriť, lebo ešte nemá k dispozícii uznesenie Krajského súdu v Prešove. „Či sú splnené podmienky na podanie dovolania, vám teraz neviem povedať, ani nemôžem povedať,“ uviedol minister. 

Minister Borec pôjde na rokovanie branno-bezpečnostného výboru parlamentu, ktorý pre túto kauzu navrhol zvolať poslanec Daniel Lipšic a o jeho zvolanie požiadali opoziční poslanci. Výbor by mal mimoriadne prerokovať postup justičných orgánov v kauze. Poslanci žiadajú predvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. „Nemám dôvod tam nejsť,“ poznamenal Borec. 

Borec naďalej trvá na tom, že obnova procesu nebola výhradou, ktorú si uplatnilo Kosovo pri vydávaní Bakiho Sadikiho. O existencii tejto výhrady hovoril Krajský súd v Prešove, ktorý ňou zdôvodnil aj svoj verdikt, povoľujúci obnovu konania. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že kosovská strana bola v tejto súvislosti iba informovaná o tom, že podľa príslušného zákona má osoba možnosť žiadať obnovenie procesu, teda nie, že na nový proces má automaticky právo. Kosovská strana podľa rezortu spravodlivosti povolila vydanie Bakiho Sadikiho pri splnení troch podmienok, a to pri dodržaní zásady špeciality, ďalej záruky, že osobe nebude uložený vyšší trest ako ten, čo je predmetom konania a tiež pri výhrade, podľa ktorej osoba nemôže byť vydaná do tretej krajiny bez súhlasu kosovskej strany. 

Denník Sme získal od MS na základe infozákona kosovské rozhodnutie o vydaní Bakiho Sadikiho - právo na nový proces je súčasťou tohto rozhodnutia. Nespomína sa však medzi podmienkami, ktoré si Kosovo stanovilo pred jeho vydaním. Toto rozhodnutie z 21. decembra minulého roka je podpísané ministrom Hajredinom Kuçim. Má iba jednu stranu a tri body, dôležité sú prvé dva. V prvom bode sa podľa Sme uvádza, že podmienky na extradíciu boli splnené „aj na základe záruk slovenských orgánov, že pán Sadiki bude mať právo na nový proces“. V druhom bode minister Kuçi povoľuje extradíciu s tromi výhradami – Sadiki nebude súdený za iný trestný čin, nebude mu uložený vyšší trest ako ten, čo už dostal, a nebude bez súhlasu Kosova vydaný tretiemu štátu. V rozhodnutí Kosovo Sadikiho označuje ako obžalovaného, čo by znamenalo, že jeho kauza zatiaľ nebola uzavretá. V tom čase však už bol právoplatne odsúdený. 

Okresný súd v Prešove odsúdil v septembri 2011 Bakiho S. dnes už zrušeným rozsudkom na 22 rokov väzenia. Súd sa konal v jeho neprítomnosti, keďže obžalovaný sa v tom čase skrýval. Po jeho zadržaní v Kosove ho vydali Slovensku v októbri 2012. Následne Baki S. požiadal o obnovenie procesu, na čo mal právo, keďže bol odsúdený v neprítomnosti. Okresný súd v Prešove na jar povolil Bakimu S. nový proces, použil pri tom však nesprávne procesné ustanovenie. Krajský súd v Prešove preto 3. septembra zrušil prvostupňové rozhodnutie okresného súdu a zároveň nariadil obnovu procesu. "Okresný súd Prešov bude pokračovať v súdnom konaní na podklade pôvodnej obžaloby," oznámil minulý týždeň Drimák. Bakiho Sadikiho teda čaká nový súdny proces, na ktorom sa teraz môže priamo zúčastniť. Krajský súd ho zároveň vzal do väzby pre dôvodnú obavu, že ujde alebo sa bude skrývať. 

Baki S. podľa obžaloby spolu s komplicmi v rokoch 2007 až 2008 zabezpečoval dovoz a ďalšiu distribúciu drog z Turecka. Minimálne šesťkrát prišla na Slovensko zásielka drog, ktoré boli ukryté v letnej obuvi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies