Borec získal od rezortu financií ďalších 7,6 milióna eur

NETKY.SK • 18 December 2014, 10:43 • 2 min
Borec získal od rezortu financií ďalších 7,6 milióna eur

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Tomáš Borec získal od ministra financií Petra Kažimíra na tento rok ďalšie prostriedky.

slovakia

left justify in out

Dohodli sa na sume 7,6 milióna eur na dofinancovanie chodu súdov v tomto roku, vrátane platieb súdov advokátom ex offo, znalcom, exekútorom, notárom, tlmočníkom, prekladateľom, prísediacim a svedkom. Ministrovi spravodlivosti sa pritom už na začiatku decembra podarilo od strážcu štátnej kasy získať milión eur na dofinancovanie tohtoročných miezd a na odmeny zamestnancom justície.

 

Zlá finančná situácia v rezorte spravodlivosti sa ku koncu roka pravidelne opakuje. Minister Borec sa preto v januári stretne s ministrom financií Petrom Kažimírom a budú spolu hovoriť o možnosti úpravy rozpočtu na rok 2015. Jednou z tém bude požiadavka justičných odborárov na zvýšenie osobného ohodnotenia zamestnancov súdov a ministerstva spravodlivosti, ktorú Borec podporuje. Odborárom ide o zvýšenie o 50 eur, čo by znamenalo zvýšenie prostriedkov pre rezort spravodlivosti o tri milióny eur. Nástupný plat stredoškolsky vzdelaných zamestnancov justície je 427 eur a nástupný plat vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca je 637 eur. V závislosti od vývoja rokovaní zvážia odborári možnosť štrajku. 

 

Ministri by mali spolu hovoriť aj o ďalších dvoch okruhoch tém. Vyriešiť treba finančné zabezpečenie sto vyšších súdnych úradníkov, ktorí boli v minulom volebnom období prijatí bez finančného krytia, pričom tento fakt je jednou z hlavných príčin každoročného deficitu kapitoly ku koncu roka. Minister Borec chce tiež docieliť celkovú stabilizáciu kapitoly a vyriešiť otázku dlhov v oblasti výdavkov na súdne konania a prevádzkových nákladov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona