Borec: Stanovenie pevnej vekovej hranice skončenia sudcu je namieste

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 17:39 • 2 min
Borec: Stanovenie pevnej vekovej hranice skončenia sudcu je namieste

BRATISLAVA - Stanovenie pevnej vekovej hranice, po dosiahnutí ktorej by sudcovia automaticky skončili s výkonom funkcie, by bolo namieste. Myslí si to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorý podporuje, aby sa na túto tému začala odborná diskusia s cieľom urobiť s odchodom sudcov do dôchodku poriadok.

slovakia

left justify in out

Borec tak pre TASR reagoval na dnešné vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku, ktorý odprezentoval svoj postup pri sudcoch starších ako 65 rokov. Na stanovenie povinného odchodu sudcov na základe veku by bola potrebná zmena Ústavy SR.
     

Minister je spokojný, že Kiska nechá po dovŕšení 65. roku života sudcu čas, aby sa predseda tamojšieho súdu mohol personálne pripraviť na jeho odvolanie. "Toto som v debate s prezidentom presadzoval, lebo nie je mysliteľné, aby sudca dostal zo dňa na deň oznámenie o ukončení funkcie. Každý sudca má určite množstvo rozbehnutých vecí. Je správne, aby predsedovia súdov dostali informáciu, že ten-ktorý sudca skončí, aby mu už neprideľovali nové veci," povedal Borec s tým, že o výške veku, ktorý by bol hranicou, zatiaľ hovoriť nechce.
     

Kiska dnes oznámil, že na rozdiel od svojich predchodcov bude odvolávať sudcov, ktorí dosiahli ústavou predpísaný vek 65 rokov. V prípade 15 nadsluhujúcich sudcov, ktorých mu Súdna rada doručila vlani v júni, určil súdom lehotu do konca tohto roka, čo aj oznámil predsedom súdov. „Potom týchto sudcov odvolám z funkcie sudcu. Vo väčšine prípadov budú mať 67 a viac rokov,“ oznámila hlava štátu.
     

Podobný čas na prípravu dostanú predsedovia aj v prípade 19 ďalších sudcov, ktorých navrhla rada na odvolanie tento mesiac. Kiska je ďalej pripravený bezodkladne odvolať sudcov a sudkyne, ktorí vysoko presiahli vek 65 rokov a dlhší čas nie sú aktívni. Ich návrat do talárov je v rozpore s potrebami súdnej moci, domnieva sa hlava štátu.
     

Skončia i nadsluhujúci sudcovia s prerušeným výkonom funkcie. Tento inštitút totiž podľa prezidenta nemôže slúžiť na návrat do aktívneho výkonu funkcie či dokonca na obchádzanie povinnosti navrhnúť ich odvolanie. Prezident vyjadril presvedčenie, že prezentované zásady umožnia všetkým pripraviť sa na prirodzenú generačnú obmenu sudcovského stavu. Od šéfov súdov a ministra spravodlivosti očakáva, že budú v tejto veci konať s predstihom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies