Borec si myslí, že na zmrazenie platov sudcov nie sú splnené podmienky

NETKY.SK • 19 November 2014, 17:53 • 2 min
Borec si myslí, že na zmrazenie platov sudcov nie sú splnené podmienky

BRATISLAVA - Momentálne nie sú splnené podmienky na to, aby platy sudcov mohli byť zmrazené. Myslí si to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Zmrazenie platov ústavných činiteľov vrátane sudcov navrhujú niektorí poslanci Národnej rady SR za Smer-SD.
     

"Myslím si, že z ústavnoprávneho hľadiska nie sú splnené podmienky na to, aby bolo možné zmraziť platy sudcov. Chýba tam občasnosť, respektíve výnimočnosť situácie a hospodársky zlá situácia v krajine," povedal Borec. Myslí si, že ak návrh na zmrazenie platov parlament schváli, sudcovia sa obrátia na Ústavný súd SR. Dodal, že hovoril aj s poslancami parlamentu, avšak podľa neho ide skôr o politickú otázku ako odbornú. 
     

Opätovné zmrazenie miezd navrhuje v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov 19 poslancov vládneho Smeru-SD. Parlament posunul právnu normu do druhého čítania ešte v októbri. Poslancom, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi a podpredsedovi kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi by tak mala aj v roku 2015 patriť mzda a paušálne náhrady na úrovni určenej ešte v roku 2011. Týka sa to aj odmien pre asistentov poslanca a výdavkov na prevádzku poslaneckej kancelárie. Platy by nemali rásť ani sudcom, majú ostať na úrovni roku 2012, zmrazená má zostať aj mzda verejnej ochrankyne práv. Poslanci Smeru-SD vypočítali, že zmrazenie platov bude znamenať úsporu na úrovni 14,1 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies