Borec: Schválením nového civilného procesu dala vláda krajine vianočný darček

NETKY.SK • 17 December 2014, 13:23 • 2 min
Borec: Schválením nového civilného procesu dala vláda krajine vianočný darček

BRATISLAVA - Za prítomnosti dvoch najvyšších predstaviteliek justície dnes vláda odobrila rekodifikáciu civilného občianskeho práva. Rokovania kabinetu sa zúčastnila predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková aj predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.

slovakia

left justify in out

Ministri odobrili trojicu civilnoprávnych kódexov, ktoré majú nahradiť Občiansky súdny poriadok z roku 1963. „Ide o revolučný zásah do konania súdov,“ vyhlásil premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po schválení týchto bodov.
     

Civilné konanie pred súdmi budú namiesto takmer 80-krát novelizovaného Občianskeho súdneho poriadku v budúcnosti upravovať civilný sporový poriadok, civilný mimosporový poriadok a správny súdny poriadok.
     

Ich schválenie vládou minister spravodlivosti Tomáš Borec označil za predčasný darček, ktorý dostal k Vianociam, ale aj za darček pre všetkých obyvateľov Slovenska.
     

„Považujem komplex troch kódexov za vážny posun vpred smerom k právnej istote, rýchlej spravodlivosti a k tomu, aby sa účastníci konania domohli svojich práv tak, ako to sa to vyžaduje v modernom právnom štáte,“ uviedol Borec.
     

Kódexy zahŕňajúce dokopy zhruba 1500 paragrafov predstaviteľky justície privítali. Podľa Bajánkovej je rekodifikácia civilného procesu krokom, ktorý zmodernizuje celú justíciu a má potenciál zvýšiť jej dôveryhodnosť. „Dnes schválený materiál má prvky moderného, efektívneho, civilného európskeho práva,“ zhodnotila šéfka Súdnej rady.
     

Minister spravodlivosti vysvetlil, že zostávajúci legislatívny proces nemá záujem unáhliť. Parlament by mal trojicu kódexov dostať už na januárové schôdzu, keď by sa k nim malo uskutočniť prvé čítanie. Potom však chce Borec vytvoriť priestor na to, aby návrhy prerokoval ústavnoprávny výbor.
     

Konečné schválenie materiálov očakáva do leta budúceho roku. Premiér Fico upresnil, že prostredníctvom spoločného rokovania ústavnoprávneho výboru a rekodifikačnej komisie bude vytvorený priestor na zapracovanie prípadných pripomienok. Do praktického života by nové kódexy mali vstúpiť podľa očakávania Boreca v polovici roku 2016.
     

Podľa civilného sporového poriadku budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach. Civilný mimosporový poriadok upraví, napríklad rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých, či spôsobilosti na právne úkony. Správny súdny poriadok právomoc a príslušnosť súdov konajúcich v správnom súdnictve.
     

Civilný sporový poriadok prinesie podstatnú zmenu, a to zásadu koncentrácie. Vďaka nej budú môcť sudcovia pri sporoch stanoviť stranám, ktoré sa súdia, aby všetky dôkazy predložili v stanovenej lehote, inak sa na nebude prihliadať. Zefektívniť a zrýchliť proces pred súdom by malo aj predbežné vypočutie strán.
     

Prieťahom v súdnom konaní majú tiež zamedziť zmeny v doručovaní súdnych zásielok. V zákone sa zakotvuje používanie elektronickej pošty, telefonickej komunikácie, webovej stránky a dátového súboru. Tým sa má zároveň zjednodušiť a zhospodárniť vedenie sporov. To má za cieľ aj zjednodušenie právnej úpravy trov konania.
     

Reviduje sa dovolacie konanie, ktoré bude po novom založené na kombinácii revízneho a kasačného systému. Prepracoval sa i inštitút mimoriadneho dovolania, aby zodpovedal Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.
     

Zásadné zmeny čakajú aj správne súdnictvo. Napríklad v miestnej príslušnosti, čo má znamenať, že najviac správnych vecí už nebude na bratislavských súdoch. Novinkou je aj takzvaná kasačná sťažnosť, ktorá bude prípustná proti rozhodnutiam krajských súdov a tiež kauzálna príslušnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies