Borec s bavorským kolegom rokoval o návrhu zriadiť europrokuratúru

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 14:03 • 2 min
Borec s bavorským kolegom rokoval o návrhu zriadiť europrokuratúru

BRATISLAVA - Návrh Európskej komisie na zriadenie Európskej prokuratúry, ktorá by mala byť v budúcnosti zodpovedná za stíhanie trestných činov na úkor finančných záujmov Európskej únie, dnes v Bratislave posúdili ministri spravodlivosti Slovenska a Bavorska Tomáš Borec a Winfried Bausback.

slovakia

left justify in out

"Obaja sme privítali myšlienku Komisie ešte viac chrániť finančné záujmy Európskej únie, napríklad proti korupcii aj prostredníctvom trestného práva,“ povedal na stretnutí minister Bausback. Podľa jeho slov tento návrh nemá priniesť len efektívnu ochranu európskych platcov daní proti podvodu a zneužitiu. "Ide tiež o ochranu práv obvinených a dotknutých a o celkom elementárne práva suverenity členských štátov. Práve preto, aby tieto neboli obmedzované, musí byť právomoc Európskeho štátneho zastupiteľstva obmedzená na stíhanie deliktov proti finančným záujmom Európskej únie a musí sa zabezpečiť, že okruh úloh Európskeho štátneho zastupiteľstva nebude možné pomaly rozširovať.“

 

Právomoci národných štátnych zastupiteľstiev by mali podľa ministra Bausbacka zostať zachované popri Európskom štátnom zastupiteľstve až do úplného prechodu týchto právomocí na Európske štátne zastupiteľstvo. „Európske štátne zastupiteľstvo musí byť organizované takým spôsobom, že bude môcť zasiahnuť rýchlo a nezávisle od vnútroštátnych záujmov“. 

Minister Tomáš Borec zdôraznil, že Slovenská republika podporuje založenie Európskeho štátneho zastupiteľstva, ako aj jeho ciele v súvislosti s ochranou finančných záujmov Európskej únie. „Na druhej strane vnímame a v rámci negociácií upozorňujeme na potrebu riešenia viacerých praktických problémových otázok. Fungovanie Európskej prokuratúry nebude dostatočne efektívne bez ingerencie národných prokuratúr,“ povedal minister Borec. Podľa jeho názoru bude potrebné zaoberať sa navrhovanou štruktúrou a rozhodovacou právomocou Stálych komôr. Na stretnutí sa zúčastnila aj predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies