Borec: Rozumie požiadavke na vyšší počet sudcov, nemá na nich peniaze

NETKY.SK • 4 Január 2015, 13:36 • 2 min
Borec:  Rozumie požiadavke na vyšší počet sudcov, nemá na nich peniaze

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec plne rozumie a chápe požiadavky sudcov na navýšenie ich počtu.

slovakia

left justify in out

Je tu nárast agendy, ide o násobky toho, čo riešili sudcovia pred rokmi, pričom ich počet je stále rovnaký. Takže požiadavka na vyšší počet sudcov je logická, pripustil pre médiá minister spravodlivosti Tomáš Borec. Zdôraznil ale, že on ako šéf rezortu nemôže určiť viac miest sudcov, keď ich nemá kryté finančnými prostriedkami. Pokiaľ nie je nejaká dohoda s rezortom financií o navyšovaní prostriedkov, neviem v tomto smere nič urobiť, zdôraznil.

 

Súdna rada na svojom decembrovom zasadnutí odmietla návrh vyhlášky ministerstva spravodlivosti o pravidlách určovania počtu miest sudcov, zamestnancov súdov, voľných miest sudcov a rozdeľovaní zamestnaneckých miest na súdoch. Ministra požiadali stiahnuť ju z pripomienkového konania a chcú sa spolupodieľať na tvorbe nového predpisu. Predseda banskobystrického krajského súdu Milan Ďurica si dokonca myslí, že počet sudcov by mal byť určený v zákone. Vyhláška, ktorá to určuje v súčasnosti, sa nerešpektuje. S vyhláškou sa dá urobiť čokoľvek, dodal.

 

Počet sudcov na Slovensku v prepočte na jedného obyvateľa nepatrí medzi najnižšie. Naopak, v počte podporného odborného personálu patríme ku krajinám, ktoré ich nemajú dostatok, konštatovala pre agentúru SITA advokátka spolupracujúca s VIA IURIS Zuzana Čaputová. Zároveň upozornila, že nie je zanedbateľný nárast vecí, prípadov, ktoré za posledné roky na súdy pribudli. Nárast agendy za posledné tri roky je na krajských súdoch o vyše 49 percent a na okresných o 31 percent, a to pri nezmenenom alebo dokonca mierne klesajúcom počte sudcov. Zaťaženie súdov na Slovensku a ani zaťaženie v jednotlivých agendách nie je samozrejme rovnaké, dodala. Ani prípadné navýšenie počtu sudcov by preto nemalo byť podľa nej mechanické.

 

Ďalším dôležitým faktom je, že výdavky na justíciu na Slovensku v prepočte na obyvateľa v porovnaní s krajina Európskej únie, sú jedny z najnižších. Počet sudcov a najmä ďalšieho odborného personálu sú jednou, i keď zďaleka nie jedinou príčinou prieťahov v konaní, konštatovala Čaputová. Na Slovensku momentálne funkciu sudcu vykonáva 1 225 sudcov a sudkýň. Na materskej dovolenke je 28 sudkýň. Sedem sudcov vykonáva inú verejnú funkciu, dve sudkyne majú neplatené voľno. Na stáži na Najvyššom súde je 10 sudcov, na ministerstve spravodlivosti sú štyria sudcovia a jeden je na stáži v Justičnej akadémii. Jedna sudkyňa si zvyšuje kvalifikáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies