Borec: Pri elektronizácii justície sme sa dostali na technologickú špičku

NETKY.SK • 4 November 2015, 11:34 • 2 min
Borec: Pri elektronizácii justície sme sa dostali na technologickú špičku

BRATISLAVA – Dlhodobé deficity v oblasti informatizácie a elektronizácie justície boli odstránené. Na úvod druhého dňa Medzinárodného kongresu ITAPA 2015: No borders - Bez hraníc to dnes v Bratislave vyhlásil minister spravodlivosti SR Tomáš Borec.

slovakia

left justify in out

Na konferencii prezentoval výsledky v oblasti e-justice dosiahnuté v jeho funkčnom období. K záveru roka ministerstvo spravodlivosti končí s implementáciou šiestich projektov, päť z nich je financovaných z Operačného programu Informatizácia spoločnosti, jeden zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

 

„Naštartovali sme veľa projektov, ktoré veľmi chýbali, ktoré dobiehajú to zameškané, čo bolo na poli e-justice potrebné už dávno,“ zhodnotil pre TASR minister. V prejave uviedol, že vo viacerých oblastiach sa Slovensko dostalo na technologickú špičku.

 

Borec informoval, že projekty už boli dokončené alebo sú tesne pred dokončením s výnimkou tých, ktoré majú presah do budúcnosti. Rezort tak od začiatku roka 2016 spustí Elektronickú zbierku zákonov (SLOV-LEX), ako aj projekt Elektronické služby monitoringu obvinených a odsúdených osôb (ESMO).

 

Ukončujú sa i projekty Portál právnych informácií, Rozvoj elektronických služieb súdnictva, Register úpadcov financované z programu OPIS, ako aj projekt Elektronický súdny spis financovaný zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

 

Borec vysvetlil, že s využitím modernejších technológií sa ministerstvo snaží vytvoriť predpoklady pre efektívnejšiu, jednoduchšiu a rýchlejšiu prácu sudcov, zamestnancov súdnictva, zástupcov právnických profesií či iných poskytovateľov odborných a právnych služieb.

 

„Zároveň nám to umožní klásť väčší dôraz na zvyšovanie zodpovednosti sudcov, ako aj znalcov, správcov, exekútorov, advokátov, tlmočníkov a prekladateľov,“ zdôraznil. Ministerstvo chce prostredníctvom technológií otvoriť súdnictvo viac verejnosti a zjednodušiť prístup k spravodlivosti a právnym informáciám.

 

Elektronizácia súdnictva by mala pokračovať i v nasledujúcich rokoch 2016 až 2018, keď sa budú realizovať projekty Centralizovaný systém súdneho riadenia, Efektívna probačná a mediačná služba, Podpora efektívneho riadenia súdnictva a projekt nového Obchodného registra.

 

„Obchodný register, ktorý je mimoriadne dôležitý pre podnikateľskú sféru, funguje už vyše 12 rokov a myslím si, že si zaslúži, aby bol kompletne modernizovaný a prepracovaný,“ ozrejmil minister spravodlivosti.

 

K projektom e-justice sa v nasledujúcich rokoch pridajú aj projekty financované z Operačného programu Efektívna verejná správa. Tie podporia optimalizáciu procesov, vzdelávanie sudcov a zamestnancov súdnictva, zlepšenie analytických kapacít ministerstva spravodlivosti a rozšírenie podpory činnosti Centra právnej pomoci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies