Borec: Previerky sú na hranici, nie za hranicou

NETKY.SK • 21 September 2014, 12:52 • 2 min
Borec: Previerky sú na hranici, nie za hranicou

BRATISLAVA - Sudcovské previerky sú z právneho pohľadu na hranici. Povedal to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Dodal, že vznikli ako odraz toho, aký je obraz justície v očiach verejnosti. Ministerstvo podľa neho na túto situáciu muselo reagovať.
     

"Právna úprava je z pohľadu právneho na hranici, nie za hranicou. Zvažovali sme všetky ústavné prvky," povedal minister s tým, že do úvahy bolo vzaté aj rozhodnutie Ústavného súdu SR vo veci previerok sudcov bývalého Špeciálneho súdu. "Snažili sme sa zakomponovať do tej úpravy také prvky, aby naozaj testom ústavnosti prešli," dodal s tým, že podľa neho previerky v tomto teste uspejú. Ďalej uviedol, že pozastavená bola len účinnosť previerok u existujúcich sudcov, nie u budúcich. 
     

"My sme v inom rozsahu daný zákon ani nerozporovali," reagovala predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková, ktorá sa k podaniu podpredsedu Súdnej rady na Ústavný súd pripojila. Rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý predbežne pozastavil preverovanie sudcov, prijala podľa svojich slov s uspokojením. "Teraz je potrebné vyčkať, kým Ústavný súd rozhodne," dodala. 
     

Nová predsedníčka Súdnej rady Bajánková uviedla, že spolu s radou chce do jej práce vniesť vysokú profesionálnu úroveň pri riešení otázok justície. Prvým krokom však podľa nej bude sfunkčniť Kanceláriu Súdnej rady SR, posilniť ju personálne aj materiálne. Za najdôležitejší kompetenčný prvok považuje právomoc podávať návrhy na Ústavný súd. Borec uviedol, že očakáva vyššiu kultivovanosť a vysokú odbornosť v prístupe k riešeniu problémov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona