Borec: Preverovanie spôsobilosti sudcov bude užšie ako bezpečnostné previerky

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 13:26 • 2 min
Borec: Preverovanie spôsobilosti sudcov bude užšie ako bezpečnostné previerky

BRATISLAVA - Ak Národná rada (NR) SR schváli ústavné zmeny v aktuálne dohodnutej podobe, bude preverovanie odbornej spôsobilosti sudcov užšie, ako sú dnešné bezpečnostné previerky.

slovakia

left justify in out

"Je to určitý výsek vecí, ktoré by sa mali týkať sudcov. Tie osoby, ktoré sú preverované na základe zákona o ochrane utajovaných skutočností, majú podstatne širší rozsah týchto skutočností," povedal dnes v parlamente po rokovaní pracovnej skupiny zameranej na pripravované ústavné zmeny minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).
     

"Dnešné rokovanie sa mi zdá byť z pohľadu hľadania zhody veľmi dôležité. Bolo veľmi konštruktívne. Bol som prekvapený niektorými postojmi sudcov," povedal poslanec Pavol Hrušovský (KDH) po dnešnom rokovaní skupiny, na ktorej sa zúčastnili poslanci, sudcovia, aj zástupcovia rezortu spravodlivosti. "Zdá sa, že dnes je na 90 percent dohoda na tom, aká by mala byť v normatívnej podobe konečná verzia návrhu zmeny ústavy," zdôraznil Hrušovský.
     

"Nehovorme o previerkach, lebo to zvádza k bezpečnostným previerkam. Bude preverenie odbornej spôsobilosti sudcov na výkon sudcovskej funkcie," reagoval Hrušovský na otázku o previerkach. Dodal, že informácie budú zbierať všetky dnes na to oprávnené inštitúcie, výsledok potom predloží Národný bezpečnostný úrad (NbÚ) predsedovi Súdnej rady.
     

"Sudcovská spôsobilosť je niečo iné ako previerky. Previerky podľa súčasne platného zákona sú podstatne širšie a majú úplne iný zámer," konštatoval Borec s tým, že v tomto prípade nejde o ochranu utajovaných skutočností. "Tu ide o niečo iné, ide o to, aby sme zabezpečili, že sudcovia budú spôsobilí z pohľadu napríklad kontaktov so 'závadovými' osobami, alebo čo sa týka nejakej finančnej tiesne a závislosti, ktorá z toho môže vzniknúť, alebo závislosti od alkoholu," vysvetlil Borec. Preverovať sa budú podľa neho všetci sudcovia, inak by to mohlo byť v rozpore s ústavou. 
     

Preverovať sudcov by mal Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a jeho nález bude slúžiť ako podklad pre rozhodnutie Súdnej rady, ktorá môže sudcu zbaviť talára. Súdna rada pri tomto rozhodovaní nie je viazaná konkrétnymi lehotami, podľa Boreca však nehrozí, že časť sudcov nebude preverená. "Nie je možné, aby sa neposúdilo niečo, čo sa predloží Súdnej rade," povedal minister. "Je normatívne určené, čo sa má stať, keď príde návrh," dodal. Ak bude sudca nespokojný s rozhodnutím Súdnej rady, môže sa odvolať na ústavný súd, ktorý bude v takomto prípade rozhodovať v pléne.
     

Čo sa týka imunity sudcov, podľa Boreca samotní sudcovia vyjadrili spokojnosť s vyvážením návrhu, ktorý berie sudcom trestnoprávnu imunitu, obvinenie voči nim však bude môcť vzniesť iba prokurátor Generálnej prokuratúry. "Nebude tiež možné stíhať sudcu za jeho rozhodovaciu činnosť," dodal šéf rezortu spravodlivosti.
     

Borec nerokoval o týchto zmenách na ministerstve spravodlivosti, rokovania medzi Smerom-SD a KDH však považuje za prirodzené. "Vzhľadom na to, že je to spoločný poslanecký návrh KDH a Smeru-SD, samozrejme, že prebiehali rokovania," povedal.
     

Hrušovský poznamenal, že nadobudnutím účinnosti tejto novely nastane konflikt medzi funkciami predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady. "Automaticky zaniká funkcia predsedovi Súdnej rady. Predseda Najvyššieho súdu, ak bude zvolený a prezidentom vymenovaný, vo funkcii zostáva ďalej," dodal.
     

"Vrátili sme sa k stavu, ktorý je upravený v ústave dnes. Prezident republiky bude menovať troch členov Súdnej rady, vláda troch a parlament voliť troch," potvrdil Hrušovský dohodu na tom, že prezidentovi ostane právomoc menovať troch členov rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona