Borec poukázal, že slovenské súdy vybavili viac vecí, ako na ne prišlo

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 09:53 • 2 min
Borec poukázal, že slovenské súdy vybavili viac vecí, ako na ne prišlo

BRATISLAVA - Slovensko patrí medzi šesť krajín Európskej únie, ktorých súdny systém dokázal vybaviť viac vecí, ako na súdy prišlo.

slovakia

left justify in out

Svedčí to o tom, že aj napriek zvyšujúcemu sa nápadu nových prípadov, dokážu sudcovia vybavovať aj reštančné veci, teda také, ktoré sú na súdoch viac ako rok. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smer-SD) na to poukázal vo svojom blogu, pričom vychádzal z porovnávacieho prehľadu Európskej komisie (EK). Ide o ten istý dokument, podľa ktorého je vnímanie nezávislosti súdov na Slovensku najhoršie v celej Európskej únii.

"Mám ďaleko od toho, aby som si myslel, že s našimi súdmi je všetko v poriadku. Napriek tomu z uvedených štatistík vyplýva, že efektívnosť justície je vyššia ako jej neraz skreslený mediálny obraz," napísal minister. Dodal, že slovenským súdom sa darí vybavovať viac vecí ako na ne príde napriek tomu, že v prepočte na obyvateľa patrí Slovensko medzi štáty, ktoré dávajú do justície najmenej peňazí.

"Za najzaujímavejšiu časť porovnávacieho prehľadu považujem hard data, podľa ktorých sme napríklad v dĺžke konania v netrestných veciach skončili na pätnástom mieste z 24 hodnotených krajín," uviedol minister. Dĺžku súdnych konaní považuje za veľmi vážny problém, ktorý treba riešiť, avšak podľa neho nie je pravda, že by Slovensko bolo v porovnaní s ostatnými krajinami extrémom.

Podľa zistení Európskej komisie patrí Slovensko medzi šesť krajín únie, ktoré v minulom roku mali problémy v oblasti justície najmä s dĺžkou súdnych konaní a organizáciou súdnictva. Ďalšími krajinami sú Bulharsko, Taliansko, Lotyšsko, Poľsko a Slovinsko. Slovenské súdy podľa EK zaostávajú aj v oblasti využívania moderných informačných a komunikačných technológií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies