Borec podal ďalší disciplinárny návrh za prieťahy

NETKY.SK • 4 August 2014, 08:43 • 2 min
Borec podal ďalší disciplinárny návrh za prieťahy

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal ďalší disciplinárny návrh za prieťahy v súdnom konaní. Navrhuje potrestať znížením platu o 15 percent na tri mesiace levickú sudkyňu Máriu Č.

slovakia

left justify in out

"Vždy, keď zistím sudcom subjektívne zavinené prieťahy, reagujem disciplinárnym návrhom. Na druhej strane sa snažíme vytvárať podmienky na to, aby k prieťahom vôbec nemuselo dochádzať. Ide nielen o prípravu nových zákonov, ktoré upravujú pravidlá súdneho konania, ale aj o rozsiahlu modernizáciu informačných systémov súdov,“ uviedol Borec.

 

Dôvodom disciplinárneho návrhu je postup sudkyne v prípade, ktorý riešila. Sudkyňa ho v marci 2009 skončila rozsudkom, ktorý jej Krajský súd v Nitre v januári 2010 zrušil, lebo „napadnutý rozsudok nemal akékoľvek právne zdôvodnenie prijatého právneho záveru" a rozhodnutie nemohlo byť preskúmané z hľadiska správnosti právneho posúdenia skutkového stavu veci. Situácia sa ešte raz zopakovala. Sudkyňa rozhodla prípad znova v októbri 2010 a vyšší súd jej rozsudok zrušil a kauzu vrátil s tým, že „právne závery súdu prvého stupňa o nedostatku naliehavého právneho záujmu navrhovateľky sú nesprávne“. V poradí tretí rozsudok sudkyňa vyniesla v júli 2013 a právoplatným sa stal v októbri minulého roka. 

 

Prieťahy v tomto konaní konštatoval v januári ústavný súd. Vo svojom náleze poukázal na nečinnosť prvostupňového súdu, konkrétne vždy po štyri mesiace, a to od 2. augusta do 3. decembra 2007, od 30. apríla do 8. septembra 2010 a od 25. októbra 2011 do 29. februára 2012. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies