Borec pochybenie v kauze Olejník odmieta, Lipšic v ňom vidí lokaja

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 14:56 • 2 min
Borec pochybenie v kauze Olejník odmieta, Lipšic v ňom vidí lokaja

BRATISLAVA - Prvýkrát v histórii sa stalo, že minister má byť odvolaný za dôsledné plnenie svojich povinností.

slovakia

left justify in out

V úvode mimoriadnej schôdze NR SR to dnes vyhlásil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorého chce opozícia odvolať. Dôvodom je kauza Borecovho mimoriadneho dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka, ktorý kandidoval aj s podporou Smeru-SD.
     

"Táto schôdza nie je o mne, ale o mediálnej prezentácii Daniela Lipšica a jeho hnutia NOVA. Divím sa všetkým, ktorí sa podpísali pod zvolanie schôdze. Stali sa kulisou jeho divadla," povedal poslancom Borec. Rokovanie tiež označil za nebezpečný pokus niektorých poslancov v rozpore s ústavnou zásadou trojdelenia moci vstupovať do živých trestných vecí a nahrádzať tak rozhodovanie sudcu alebo prokurátora. "O dovolaní môže rozhodnúť len súd, nie vláda a poslanci. Odmietam, aby sa parlament zmenil na trestný tribunál a pojednávaciu miestnosť, kde sa budú vykonávať jednotlivé dôkazy," zdôraznil. Borec pripomenul, že konal na základe podnetu a očakáva, že súdy budú vždy rozhodovať stopercentne.
     

Daniel Lipšic (nezaradený) je však presvedčený, že nie sú žiadne pochybnosti o tom, že súdy o Olejníkovi rozhodli správne, zákonne a spravodlivo. "Je to dôkaz, že vláda Roberta Fica sa vie o tých svojich postarať. My tu neriešime vinu či nevinu, ale postup ministra, ktorý zlyhal. Ak by stiahol dovolanie, uveril by som, že je v tom nevinne, že ho niekto do toho zatiahol. Ale jeho postup vyvoláva dojem, že od začiatku vie, o čo ide a nekoná slobodne," povedal.
     

Opozičný poslanec zároveň ministra prirovnal k advokátom a lokajom skorumpovaných politikov. Opäť poukázal na viacero skutočností. Podľa jeho slov podnet na podanie dovolania a ministrom podané dovolanie sú takmer identické dokumenty, ešte aj s rovnakými chybami. Minister Borec tiež v dovolaní uviedol, že sa na súde použili odposluchy len v neprospech Olejníka. "To je lož, samotný špeciálny súd tvrdí, že prehral všetky na vec sa vzťahujúce telefonické rozhovory," povedal Lipšic.
     

Lipšic tiež tvrdí, že keď sa na súde prehrávali odposluchy, obvinení si dali žiadosť, aby tam nemuseli byť prítomní. Bezprostrednú reakciu obvinených chcel poznať aj Najvyšší súd (NS) SR, tí však opäť túto možnosť nevyužili. "Z toho podľa NS vyplýva, že sa tomu obžalovaní opakovane vyhýbali. Zrejme si uvedomili, že prisudzovať iný význam ich prejavom nie je možné," citoval Lipšic.
     

Ďalší poslancov argument spočíval v tom, že Olejník sa usiloval vyhnúť nástupu do výkonu trestu, a tak bol na neho vydaný zatykač. "Následne 14. januára 2014, keď už bol vydaný zatykač, je Olejník kontrolovaný policajnou hliadkou na slovensko-poľskom hraničnom priechode a napriek tomu nie je zatknutý. Minister Borec potom 29. januára 2014 podpísal rozhodnutie o odklade výkonu Olejníkovho trestu. Považujem za zničujúce, že minister dáva veľmi zlý signál vyšetrovacím orgánom, prokurátorom a sudcom, že ste sa trápili, nevadí, skúsime to ešte zmeniť," povedal.
     

Vláda SR dnes označila návrh opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi Borecovi za pokus nenáležite zasiahnuť do končiacej sa kampane pred druhým kolom prezidentských volieb a za pokus vstupovať do živých trestných vecí. Kabinet je presvedčený, že Borec od nástupu do funkcie významným spôsobom prispel k odpolitizovaniu justície a vytvoril predpoklady pre systémové riešenie skutočných problémov súdnictva, ktorým je najmä otázka vymožiteľnosti práva a efektívnosti súdneho konania. "Minister konal na základe podnetu a po posúdení zistil závažné chyby, ktoré nebolo možné ignorovať," uviedla vláda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies