Borec plánuje sfunkčniť disciplinárne senáty sudcov

NETKY.SK • 21 December 2013, 11:09 • 2 min
Borec plánuje sfunkčniť disciplinárne senáty sudcov

BRATISLAVA – Dlho nefunkčné disciplinárne senáty, ktoré rozhodujú o prehreškoch sudcov, chce rezort spravodlivosti oživiť zmenou pravidiel, ako sa tieto senáty vytvárajú. „Jeden z vážnych problémov justície je aj to, že je momentálne nefunkčný systém disciplinárneho konania. Som presvedčený o tom, že tento systém musí fungovať, pretože justícia musí byť očistená od tých, ktorí jej nerobia dobré meno,“ uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec.

slovakia

left justify in out

Navrhovaná úprava zákona o sudcoch a prísediacich mení doterajší systém kreovania disciplinárnych senátov tak, že upúšťa od ich náhodného generovania pre každý prípad disciplinárneho konania, a namiesto toho zavádza mechanizmus každoročného kreovania disciplinárnych senátov cez rozvrh práce. Disciplinárne prípady sa týmto senátom majú prideľovať náhodným výberom. „Dnešný systém funguje tak, že ak niekto vypadne zo senátu, tak nie je možné, aby tento senát ďalej fungoval a celé konanie sa dostáva do stratena,“ opísal minister súčasné problémy s disciplinárnymi senátmi. Po zmene pravidiel by v prípade „vypadnutia“ sudcu zo senátu došlo automaticky k jeho nahradeniu novým človekom. 

Súdna rada podľa zákona volí na tri roky 10 kandidátov na predsedov disciplinárnych senátov a 30 ich členov. Tí sa zaraďujú do databáz, teda takpovediac výberových košov. Jednu databázu tvoria predsedovia disciplinárnych senátov, ktorých volí rada na základe návrhov sudcovských rád jednotlivých súdov. Druhú databázu 15 členov volia spomedzi kandidátov navrhnutých ministrom (ôsmi z nich musia byť sudcovia). V tretej databáze sú 15 členovia zvolení z kandidátov navrhnutých NR SR (ôsmi musia byť sudcovia). Z databáz potom náhodným výberom kreujú senáty pre jednotlivé disciplinárne návrhy. „Koše (databázy), budú zachované, to znamená, že budú dopĺňané mená (disciplinárnych) sudcov z týchto košov, ale už do stabilných a pevných senátov,“ vysvetlil Borec. 

Členmi disciplinárnych senátov podľa súčasných pravidiel môžu byť aj laici, teda nesudcovia. Predseda súdnej rady Štefan Harabin navrhoval vyriešiť problém s nefunkčnými disciplinárnymi senátmi v zriadení osobitného disciplinárneho súdu z emeritných (vyslúžilých) sudcov, prípadne prokurátorov. „Budú tam samozrejme tak ako doteraz aj laické osoby a zároveň budem veľmi rád, pokiaľ prídu aj emeritní sudcovia, ktorí len napomôžu, aby sa činnosť zrýchlila, keďže majú mnoho skúseností,“ povedal Borec na margo jeho návrhu zmien v kreovaní disciplinárnych senátoch. 

Súčasný model tvorby disciplinárnych senátov vznikol, keď rezortu spravodlivosti šéfovala poslankyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). „Mrzí ma, že kompetentné orgány, najmä teda súdna rada, urobili všetko preto, aby ten systém nemohol byť riadne uvedený do praxe, aby sa naozaj kreovali senáty ad hoc (vždy pre konkrétny prípad) - aby naozaj bola garantovaná náhodnosť, kto bude rozhodovať o disciplinárnom previnení, na vysokom štandarde,“ povedala Žitňanská s tým, že sa uvidí, ako bude fungovať výber z obmedzeného počtu senátov. K Borecovmu návrhu sa vyjadrí, až keď ho uvidí. 

Minister Borec považuje za potrebné, aby sa prijali aj záväzné a jasné pravidlá etického správania sudcov, ktorých porušenie bude znamenať disciplinárne previnenie. Po jeho výzve začalo na týchto pravidlách pracovať Združenie sudcov Slovenska. Prípravu etického kódexu sudcov považuje ministerstvo spravodlivosti za jednu z priorít roku 2014. „Je potrebné, aby tí, ktorí majú excesy aj v oblasti etického správania, musia byť trestaní,“ poznamenal Borec, ktorý pripúšťa, že porušenie pripravovaného etického kódexu by malo viesť k disciplinárnemu konaniu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona