Borec odmieta, aby sa parlament zmenil na súdny tribunál

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 16:06 • 2 min
Borec odmieta, aby sa parlament zmenil na súdny tribunál

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec odmieta, aby sa parlament zmenil na súdny tribunál, kde sa budú vykonávať jednotlivé dôkazy.

slovakia

left justify in out

Mimoriadnu schôdzu zvolanú opozíciou k jeho odvolávaniu za podanie dovolania v korupčnom prípade považuje Borec za nebezpečný pokus poslancov v rozpore s trojdelením moci vstupovať do živých vecí a nahrádzať rozhodnutia súdov. "Táto schôdza nie je o mne ale o prezentácii poslanca Lipšica," vysvetlil Borec. Zdôraznil, že za dva roky vo funkcii dal spolu 31 dovolaní v prospech či neprospech obvinených, ak mal pochybnosti o postupe súdov. Podľa neho ide o signál, že očakáva od súdov, aby postupovali stopercentne.

 

Borec rovnako upozornil, že nepostupoval svojvoľne ale konal na základe podnetu, ktorý tak ako každý iný podnet preštudovala sekcia trestného práva na ministerstve spravodlivosti. Táto sekcia organizačne spadá pod štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, ktorá v minulosti pôsobila ako trestná sudkyňa. "Podať dovolanie je síce moja osobná kompetencia, no v tejto veci som sa stotožnil s odporúčaním všetkých úrovní riadenia ministerstva, počnúc odborným referentom, cez úroveň riaditeľa odboru trestného súdnictva, generálneho riaditeľa sekcie trestného práva až po úroveň štátneho tajomníka," vysvetlil minister. Súdy podľa ministerstva spravodlivosti vyniesli rozhodujúce rozhodnutie bez právneho vyhodnotenia relevantných dôkazov, na základe nepriamych dôkazov, pričom viaceré tvrdenia súdov zostali len v polohe konštatovania. "Ako minister spravodlivosti som konal plne v súlade s Trestným poriadkom a podľa ustanovení, ktoré boli prijaté bývalou vládou," zdôraznil Borec. Podľa jeho slov ak minister na základe preverovania podnetu zistí chyby súdu pri hodnotení dôkazov, je povinný podať dovolanie. Borec rovnako pripomenul, že oprávnenosť jeho postupu potvrdili i viacerí odborníci na trestné právo. 

 

Borec sa podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica podaním dovolania postavil na stranu skorumpovaných politikov. Minister podľa neho zároveň konal na objednávku obhajcov, keďže dovolanie je z veľkej miery doslovnou kópiou neúspešného podnetu advokátov odsúdeného. Borec sa podľa Lipšica správa "ako advokát a lokaj skorumpovaných politikov". Minister spravodlivosti podľa opozičného poslanca zlyhal, keďže nevysvetlil dôvody podania dovolania. "Vláda Roberta Fica sa vie o svojich blízkych postarať," dodal exminister vnútra s tým, že ide o ďalší z korupčných prípadov, ktorý vládny Smer-SD ututlá. 

 

"Čo to má znamenať, že parlament zasadá pre nejakého gaunera, ktorý sa mal v base sprchovať v spoločnej sprche a spať v erárnom pyžame? To sa nedá obhájiť," povedal nezaradený poslanec Alojz Hlina. Aj podľa neho minister spravodlivosti fatálne zlyhal, keď oddialil nástup do väzenia človeku, ktorého súdy odsúdili za korupciu. 

 

Poslankyňa a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská označila za lož argumentáciu z dovolania, že súdy v tejto kauze vyhodnotili len niektoré dôkazy a nevyhodnotili tie, ktoré boli v prospech odsúdeného. „Ten, kto pripravil dovolanie si zaslúži, aby z ministerstva vyletel veľmi rýchlo,“ povedala Žitňanská. "Vy viete, pán minister, že sa to nedá obhájiť. Všetci v pléne to vieme a aj vláda to vie," dodala. Opozičná poslankyňa sa spýtala, kde je teraz premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák, ktorí s radosťou obhajujú ministrov v takýchto krízach. "V takejto situácii je len jedna možná reakcia, a to že by ste ten mimoriadny prostriedok stiahli a že by niekto od vás z ministerstva veľmi rýchlo odišiel. Ak ten telefonát naozaj nesmeruje k vám, pán minister," konštatovala Žitňanská. 

 

Exministerka zároveň upozornila, ako môže skončiť reforma justície, ktorú začal robiť Smer-SD v ostatnom čase. "Strana Smer, ktorá sa už týždne snaží presvedčiť verejnosť, aký má záujem o vyčistenie justície, tento postup obhajuje. Neviem si predstaviť lepší príklad toho, ako bude fungovať slovenská justícia, ak ju bude reformovať strana Smer," ukončila. 

 

Opozícia chce ministra spravodlivosti odvolať za dovolanie, ktoré podal Borec v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka. Toho odsúdili na päť rokov za korupciu - úplatok si podľa súdu pýtal za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú, zvýhodnenú cenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona