Borec obnovil činnosť rady, ktorá má zlepšiť systém alternatívnych trestov

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 09:51 • 2 min
Borec obnovil činnosť rady, ktorá má zlepšiť systém alternatívnych trestov

BRATISLAVA - Po ôsmich rokoch od posledného zasadnutia Rady pre probáciu a mediáciu minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) obnovil jej činnosť. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Alexandra Donevová s tým, že dôvodom je zefektívnenie súčasného systému ukladania alternatívnych trestov a odstraňovanie prekážok pri využívaní moderných nástrojov trestnej politiky.

slovakia

left justify in out

"Rada je stálym poradným, odborným a iniciatívnym orgánom ministra spravodlivosti, ktorý je zložený zo sudcov, prokurátorov, probačných a mediačných úradníkov a tiež zo zástupcov orgánov štátnej správy, ako aj odborníkov z teórie a praxe. Rada pre probáciu a mediáciu fungovala aj v minulosti, a to od roku 2004 do roku 2006, kedy ukončila svoju činnosť," vysvetlila Donevová. Hlavným cieľom obnovenia jej činnosti je podľa nej vytvorenie platformy, na ktorej bude možné diskutovať o aktuálnych problémoch mediácie a probácie a vymieňať si informácie o najlepších praktikách pri využívaní týchto inštitútov. Okrem mediácie a probácie v trestnom práve bude predmetom činnosti rady aj príprava modernizácie pravidiel mediácie v netrestnom práve ako súčasť podpory alternatívneho riešenia civilných sporov.

      

Obnovená rada už má za sebou aj úvodné stretnutie. Na ňom sa podľa hovorkyne jej novovymenovaní členovia zhodli na tom, že potenciál ukladania alternatívnych trestov a alternatívnych riešení sporov zďaleka nie je dostatočne využitý. "Ide nielen o nedostatočne využívané tresty domáceho väzenia, ale napríklad aj tresty povinnej práce či odklony podľa Trestného poriadku. Činnosť rady by preto mohla prispieť k lepšiemu využívaniu existujúcich nástrojov trestného i netrestného práva," dodala. Za záver pripomenula, že najvýznamnejším projektom ministerstva spravodlivosti v oblasti alternatívnych trestov je vytváranie technických predpokladov na ukladanie trestu domáceho väzenia prostredníctvom elektronického systému monitoringu osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona