Borec: Novela o verejnom obstarávaní nie je všeliek, ale dôležitý krok

NETKY.SK • 25 November 2014, 17:43 • 2 min
Borec: Novela o verejnom obstarávaní nie je všeliek, ale dôležitý krok

BRATISLAVA - Novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má zamedziť schránkovým firmám účasť na verejných obstarávaniach, nie je všeliekom, ale je dôležitým krokom pri dosahovaní transparentnosti v prerozdeľovaní verejných zdrojov.

slovakia

left justify in out

Novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má zamedziť schránkovým firmám účasť na verejných obstarávaniach, nie je všeliekom, ale je dôležitým krokom pri dosahovaní transparentnosti v prerozdeľovaní verejných zdrojov. Vyhlásil to dnes v parlamente minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smer-SD), ktorý novelu za vládu v pléne predstavil.
     

Na margo kritiky opozície, podľa ktorej nie sú naplnené podmienky na skrátené legislatívne konanie o tejto právnej norme, Borec vyhlásil, že hrozia vysoké škody. "Stojím si za tým. Je to téma, ktorú treba riešiť urgentne a rýchlo," apeloval. O tom, či sa o novele bude rokovať v zrýchlenom režime tak, ako to navrhuje vláda, rozhodne plénum ešte dnes.
     

Návrh na skrátené konanie dnes kritizovali viacerí opoziční poslanci. "Takýto postup znamená zníženú verejnú pozornosť a schopnosť vyhodnotiť kvalitu návrhu. Skrátené konanie je najlepším predpokladom, aby sa prijala zbytočná marketingová novela, ktorá nič nevyrieši," upozornil Miroslav Beblavý (nezaradený). Dôvody na rokovanie v zrýchlenom režime nevidia ani Miroslav Kadúc (OĽaNO), Jozef Mihál (SaS), Lucia Žitňanská či František Šebej (obaja Most-Híd).
     

Účelom právnej normy je zamedziť od roku 2015 účasti tzv. schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Na súťažiach sa bude môcť po novom zúčastniť len taká právnická osoba, ktorá bude schopná preukázať vlastnícke vzťahy až po úroveň fyzickej osoby. Výnimku tvoria akciové spoločnosti kótované na burzách v členských štátoch EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru a OECD, ako aj ich dcérske spoločnosti. Tieto firmy totiž podľa predkladateľa musia splniť rad náročných kritérií, a preto nemôže ísť o klasické schránkové firmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies