Borec: Novela infozákona je už hotová, bude posunom vpred

NETKY.SK • 11 Február 2015, 14:24 • 2 min
Borec: Novela infozákona je už hotová, bude posunom vpred

BRATISLAVA – Novela infozákona je už hotová. Pracovná skupina zložená zo zástupcov ministerstva spravodlivosti, VIA IURIS, Transparency International, Aliancie Fair-play a ZMOS ukončila vyše dvojročnú prácu na novele. Potvrdil to minister spravodlivosti Tomáš Borec.

slovakia

left justify in out

Pre médiá zdôraznil, že novela je kompromisom, ktorý bude znamenať posun vpred. „Nie je to ideálny návrh ani z pohľadu mimovládok, ZMOS-u a ani z pohľadu štátu,“ dodal. Návrh by mal byť do dvoch týždňov v medzirezortnom pripomienkovom konaní a potom predstavia konkrétne navrhované zmeny.

 

Rozsiahla novela má k ideálu ďaleko, ale zlepší súčasný právny stav, uvádza sa k vypracovanej novele na internetovej stránke Aliancie Fair-play. Mimovládne organizácie podľa Aliancie na rokovaniach „obhajovali to, čo pokladajú za verejný a občiansky záujem“. Stovky hodín práce majú šancu priniesť zmysluplný výsledok, píše sa ďalej v informácii Aliancie Fair-play. 

 

Róbert Dobrovodský, predseda pracovnej skupiny, ktorá novelu pripravovala, pre agentúru SITA v minulosti uviedol, že novelou „nechcú znížiť prístup k informáciám, ale odstrániť aplikačné problémy“. Na margo v súčasnosti platného zákona Dobrovodský konštatoval, že Slovensko má v Európe jeden z najliberálnejších zákonov o prístupe k informáciám. Otázky, ktoré dostávajú štátne orgány, obce, vyššie územné celky a ďalšie subjekty, povinné na jeho základe poskytovať informácie, by sa dali podľa neho rozdeliť približne do troch skupín. 

 

Prvá skupina sú otázky od žiadateľov, ktorí položia otázku možno raz za tri roky. Do druhej skupiny otázok patria tie, na ktoré by už teraz povinné osoby nemuseli odpovedať, ak by dobre narábali so zákonom. Nemusia totiž poskytnúť informáciu, ktorú nemajú k dispozícii a musia ju ako novú vytvoriť. Nemusia teda robiť žiadne analýzy, rozbory, prognózy, porovnania či výklady zákonov. Keďže majú obavy z priestupkovej zodpovednosti, tak často odpovedajú nad rámec zákona, dodal Dobrovodský. Tretiu skupinu otázok tvoria šikanózne otázky. Ide o prípady, keď žiadateľ chce „všetko“, pričom v jeho žiadosti ustupuje kvalita informácie nad rozsahom. Je neprípustné ochromiť otázkami chod úradov, na ktoré sú smerované, zdôraznil Dobrovodský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies