Borec: Nielen v SR sa ministerstvo financií správa macošsky k justícii

NETKY.SK • 28 Február 2015, 14:04 • 2 min
Borec: Nielen v SR sa ministerstvo financií správa macošsky k justícii

BRATISLAVA - To, že rezort financií nepovažuje spravodlivosť za prioritu z pohľadu financovania, nie je podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) iba slovenské špecifikum. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

slovakia

left justify in out

"Rezort financií sa smerom k rezortu spravodlivosti správa dlhodobo macošsky nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách," podčiarkol, pričom ako príklad uviedol Českú republiku či Rakúsko. "Všade je to rovnaké. Je to smutné," konštatoval v súvislosti s minulotýždňovým štrajkom zamestnancov súdov, ktorí okrem iného žiadajú navýšenie rozpočtu rezortu spravodlivosti.
      

Borec upozornil na to, že nízka výplata súdnych zamestnancov nie ja aktuálnym problémom, ale vlečie sa minimálne 10 rokov. "Mám svoj rozpočet, ktorý mi zákonom schválila Národná rada a z toho musím vychádzať a musím plniť všetky úlohy, ktoré mi zákon káže," reagoval na požiadavku zvýšenia ich platov. Poukázal tiež na to, že minulá vláda Ivety Radičovej pridala 100 úradníkov, ktorí síce na súdoch žalostne chýbali, ale bez peňažného krytia. "Preto každý rok vzniká stále väčšia diera v rozpočte. Okrem platov musíme riešiť aj kapitálové výdavky. Mne zateká do budov," upozornil.
     

Požiadavku súdnych zamestnancov na navýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti o 25 percent, teda okolo 75 miliónov eur, považuje Borec za úplne nereálnu. Zopakoval, že v tejto súvislosti rokuje s ministrom financií, pričom pripustil aj svoju demisiu. "Zatiaľ sme neuzavreli rokovania. Ak by sme ich uzatvorili s tým, že neodstaneme nič, tak teoreticky by takáto možnosť prichádzala do úvahy," poznamenal, avšak pripomenul slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý avizoval predloženie ponuky pre MS. "Takže riešenie sa črtá," dodal.
      

Borec zatiaľ nevedel povedať, v akej výške sa bude pohybovať dohodnutý kompromis s ministerstvom financií. "Čas na rokovanie ešte stále máme," poznamenal. Predstavitelia Odborového zväzu justície dali Borecovi čas do 10. apríla na splnenie ich požiadaviek.
      

Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kadúc (OĽaNO) upozornil, že súdni zamestnanci robia mravčiu prácu, bez ktorej by súdy nefungovali. "Štandardní politici už tri roky sľubujú, že sa títo úradníci budú mať lepšie, že si ich prácu vážia a namiesto toho im nedávajú takmer nič. A už tretí rok sa opakuje ten istý scenár, že nie je na koncoročné výplaty," zdôraznil.
      

Borec oponoval, že nejde o posledné tri roky, ale minimálne o 10 rokov.
      

Vláda podľa Kadúca nedáva dostatočnú váhu a prioritu súdnictvu. "Sú to iba prázdne slová," zdôraznil. V tejto súvislosti poukázal na to, že iba 2,5 percenta zo štátnych príjmov ide na justíciu. Isté riešenie vidí v presune zdrojov z kapitoly ministerstva vnútra, ktoré disponuje dvoma miliardami eur, z toho jedna miliarda je určená na ESO. Pripomenul svoj pozmeňujúci návrh v čase rokovaní o štátnom rozpočte, kedy chcel presunúť 7 miliónov eur do rezortu spravodlivosti. Tie mali pokryť nielen koncoročné platy, ale aj čiastočné zvýšenie platov súdnych zamestnancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies