Borec nevylučuje, že nominuje kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 12:50 • 2 min
Borec nevylučuje, že nominuje kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec nevylučuje, že nominuje vlastného kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyjadrenia tlačového oddelenia MS SR. "Minister spravodlivosti je len jedným z viacerých oprávnených subjektov na predloženia návrhu kandidáta. Podmienkou nominácie je však získanie súhlasu dotknutého sudcu alebo sudkyne," reagovala hovorkyňa MS SR Alexandra Donevová na otázku agentúry SITA. Do volieb nového predsedu NS SR je zatiaľ prihlásený len jeho súčasný šéf Štefan Harabin, ktorého navrhla sudcovská rada Najvyššieho súdu SR.

 

Harabin ako predseda Súdnej rady SR voľby vyhlásil na 19. mája. Návrhy kandidátov môžu podávať členovia súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, zhromaždenie sudcov najvyššieho súdu, sudcovia najvyššieho súdu a minister spravodlivosti až do 28. apríla. 

 

Návrh kandidáta musí obsahovať okrem mena kandidáta aj dátum jeho ustanovenia do funkcie sudcu a dátum jeho pridelenia alebo preloženia na najvyšší súd. Vyžaduje sa tiež podpísaný súhlas kandidáta s kandidatúrou. Návrh kandidáta sa doručuje predsedovi súdnej rady. Predsedu najvyššieho súdu volí súdna rada na verejnom zasadnutí. 

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna. Zákon mu stanovuje len to, že voľby predsedu musí vyhlásiť najneskôr 45 dní pred ich konaním. Harabin sa dlhodobo vyhýbal odpovedi na otázku, či bude alebo nebude vo voľbách znova kandidovať. Argumentoval, že má veľa práce s vedením súdu a touto otázkou sa nezaoberal. Kandidatúru by podľa ostatných vyjadrení zvažoval len v prípade, keby ho vo funkcii chceli sudcovia. „To ešte neznamená, že sa tak rozhodnem,“ povedal 31. marca cez prestávku počas rokovania súdnej rady. Harabin bol do funkcie sudcu ustanovený 1. januára 1983 a na NS SR ho pridelili 1. januára 1993. 

 

Premiér a neúspešný prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) počas predvolebnej kampane viackrát povedal, že by neodporučil Štefanovi Harabinovi znovu kandidovať na funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR. "Je objektívny fakt, že predseda najvyššieho súdu rozdeľuje súdnictvo. Preto, ak by sa mňa opýtal pán Harabin, či by som mu odporúčal, aby kandidoval na predsedu najvyššieho súdu, tak by som mu povedal, aby nekandidoval, že mu to neodporúčam," povedal Fico 22. marca v diskusnom dueli Rozhlasu a televízie Slovenska k prezidentským voľbám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona