Borec má zriadiť pracovnú skupinu pre práva utečencov

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:20 • 2 min
Borec má zriadiť pracovnú skupinu pre práva utečencov

BRATISLAVA - Členovia Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť poverili predsedu tejto rady ministra spravodlivosti Tomáša Boreca zriadením pracovnej skupiny pre práva utečencov a migrantov.

slovakia

left justify in out

Jej úlohou bude pripraviť pre radu vlády podklady potrebné pre jej ďalšiu činnosť, ktorá sa týka dodržiavania ľudských práv utečencov a migrantov. Vyplýva to z uznesenia, ktoré dnes na zasadnutí prijali členovia rady vlády pre ľudské práva. Súčasťou pracovnej skupiny budú zástupcovia zodpovedných rezortov, mimovládnych organizácií, občianskych združení či cirkevných spoločenstiev a tiež zástupcovia komunít cudzincov žijúcich na Slovensku.


Rada dnes tiež poverila Výbor pre deti a mládež predložiť rade informáciu o situácii maloletých detí – cudzincov, ktoré sú v zariadeniach ministerstva vnútra ako aj maloletých bez sprievodu v detských domovoch. Rada v tejto súvislosti tiež zdôraznila, že Výbor OSN pre ľudské práva v roku 2012 ohlásil globálnu kampaň za ukončenie imigračného zaistenia detí, keďže to je v rozpore so záväzkami štátov, vyplývajúcich z Dohovoru o právach dieťaťa.


Občianska časť rady na dnešné mimoriadne zasadnutie pripravila tiež návrh uznesenia k utečeneckej kríze, v ktorom vyzývali všetkých aktérov verejnej diskusie o migrantoch a o utečeneckej kríze, čiže vládu, NR SR, politické strany a hnutia, mimovládne organizácie a občianske spoločnosti, cirkvi a náboženské spoločnosti aj médiá, aby verejnými vystúpeniami aktívne prispievali k väčšej tolerancii v spoločnosti. Členovia rady najprv návrh tohto uznesenia neschválili, keďže väčšina sa hlasovania zdržala. Neskôr však túto časť prijali ako deklaratívne vyhlásenie. Ako povedal pre agentúru SITA člen rady Marcel Zajac, deklarácia je signálom, ktorým rada vlády pre ľudské práva hovorí, že problém nie je len o ekonómii či bezpečnosti, ale je to debata o ľudských právach a menšinách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies