Borec: Drogoví díleri majú len jednu istotu - väzenie

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 16:43 • 2 min
Borec: Drogoví díleri majú len jednu istotu - väzenie

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec v žiadnom prípade novelou Trestného zákona nechce poskytovať akékoľvek istoty drogovým dílerom.

slovakia

left justify in out

"Tí majú jedinú istotu, že pôjdu do väzenia," konštatoval pred novinármi. Zdôraznil, že v novele nemenia vysoké trestné sadzby pre ťažkých zločincov. 

"Hovoríme o desiatich percentách ľudí, ktorí sú nie díleri, ale spotrebitelia. A dostávajú sa do tej kategórie preto, lebo majú pri sebe väčšiu dávku, ako je zákonom určená. A hoci ju majú pre vlastnú spotrebu, sú označení za dílerov. A títo ľudia musia ísť minimálne na štyri roky do väzenia, o týchto to je," vysvetlil podstatu návrhu. Borec upozornil, že užívateľ dnes presne nevie určiť, aké množstvo drogy si vlastne zaobstaral. "Závisí to nielen od hmotnosti drogy, ale aj od jej koncentrácie a fyzickej konštitúcie osoby. Až následným expertíznym skúmaním sa dá určiť, koľko dávky drogy pri sebe užívateľ má," ozrejmil minister spravodlivosti. Pripomenul, že zákon dnes považuje za držiteľa drogy toho, kto má pri sebe maximálne desaťnásobok jednorazovej dávky, kto má pri sebe viac, je automaticky posudzovaný ako díler bez ohľadu na to, či má drogu pre vlastnú spotrebu alebo s ňou obchoduje. 

Rezort justície podľa Boreca pripravuje nový spôsob určovania množstva drog. "Ministerstvo spravodlivosti chystá veľkú novelu Trestného zákona a Trestného poriadku, kde chceme trochu inak nastaviť, akým spôsobom budú drogy merané, keď sa nájdu u spotrebiteľa alebo dílera. Bude sa tam riešiť kombinácia hmotnosti a koncentrácie, čo bude ľahšie pochopiteľné pre tých, ktorí drogy pri sebe majú a budú môcť ľahšie pochopiť, či pôjdu natvrdo do väzenia alebo budú ako spotrebitelia miernejšie trestaní," doplnil minister. Odborná komisia podľa neho pracuje na tom, ako čo najpresnejšie a najjasnejšie vymedziť to, čo by malo byť väčšou a menšou dávkou, respektíve dávkou pre spotrebu a čo sa bude považovať za dílera. 

Rezort spravodlivosti chce zároveň nastaviť systém tak, aby užívatelia ľahkých drog a prvospotrebitelia neboli trestaní tak prísne ako dnes. "Osobne si ako minister myslím, že určitým spôsobom je potrebné uvoľniť aj túto otázku, pretože aj skúsenosti z iných krajín ukazujú, že je potrebné menej drakonicky trestať malých spotrebiteľov ľahkých drog," konštatoval Borec s tým, že Slovensko by si mohlo aspoň trochu zobrať príklad zo susednej Českej republiky, ktorá je ale podľa ministra v tejto problematike "úplne inde".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies