Borec: Deti odsúdených matiek by tým mali byť čo najmenej dotknuté

NETKY.SK • 11 Apríl 2015, 12:13 • 2 min
Borec: Deti odsúdených matiek by tým mali byť čo najmenej dotknuté

BRATISLAVA – Ministerstvo spravodlivosti hľadá najoptimálnejší model výkonu trestu odňatia slobody pre odsúdené matky. Ich snahou je nájsť také riešenie, aby deti týchto matiek boli čo najmenej dotknuté touto skutočnosťou.

slovakia

left justify in out

Minister spravodlivosti Tomáš Borec zdôraznil, že je viacero možností a ministerstvo „nechce vymýšľať a znovu objavovať koleso“. V zahraničí existujú špeciálne oddelenia pre matky s deťmi, do úvahy pripadá aj trest domáceho väzenia, prípadne aj kombinácia týchto riešení alebo niečo ďalšie. Minister verí, že pripravovaná medzinárodná konferencia prinesie zaujímavé podnety a Slovensko sa v tejto problematike posunie ďalej.


V špecializovaných oddelenia môže byť odsúdenej žene na jej žiadosť povolené, aby vo výkone trestu mala pri sebe a starala sa o svoje dieťa staršie ako jeden rok a spravidla do troch rokov. V súvislosti so zriadením takéhoto zariadenia pre matky s deťmi treba vyriešiť viacero základných otázok, predovšetkým zameraných na oblasť práva, samotného výkonu trestu odňatia slobody žien - matiek, sociálne zabezpečenie dieťaťa, poskytovanie zdravotnej starostlivosti dieťaťu či vzdelávanie dieťaťa, upozornil riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Dodal, že v krajinách Európskej únie ide o bežnú prax, že odsúdená žena – matka, má pri sebe maloleté dieťa. Rozdiel je. za akých podmienok a do akého veku môže dieťa zotrvať s matkou.


V súčasnosti vo výkone trestu odňatia slobody je na Slovensku 567 žien, z nich približne polovica je matkou aspoň jedného dietaťa vo veku do 18 rokov. Asi 50 žien je matkou dieťaťa vo veku od jedného do troch rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies