Borec chce odmeňovať väzňov balíkmi

NETKY.SK • 14 August 2013, 12:45 • 2 min
Borec chce odmeňovať väzňov balíkmi

BRATISLAVA - Vo väzniciach plánujú zaviesť modernejšie pravidlá výkonu trestu, ktoré umožnia lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu povinností.

slovakia

left justify in out

Predpokladá to novela zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktorú dnes schválila vláda SR. Obdobné pravidlá sa zavádzajú aj pri výkone väzby. „Po vzore európskych väzenských systémov vytvárame spravodlivejší systém, ktorý umožní lepšie pracovať s odsúdenými. Očakávam, že nové pravidlá prinesú do ústavov viac poriadku a bezpečnosti,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Jednou zo zmien je zavedenie systému pozitívnej motivácie v podobe možnosti prijímať balíky už len ako disciplinárnej odmeny nepodmienenej časovým intervalom. V súčasnosti má nárok na prijatie balíka každý odsúdený raz za tri mesiace bez ohľadu na to, či si plní svoje povinnosti. Vďaka zmene tohto pravidla sa podľa autorov novely výrazne zníži riziko prieniku drog a iných nepovolených vecí do väzenia. Z hľadiska bezpečnosti je podľa rezortu spravodlivosti dôležité napríklad aj zavedenie zákazu piercingu. Pozitívne by malo vplývať na odsúdených rozšírenie možnosti telefonovať či právo odsúdeného pozvať na návštevu nielen najbližšiu, ale aj širšiu rodinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies