Borec chce hovoriť so súdnou radou o odchode sudcov do dôchodku

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 15:00 • 2 min
Borec chce hovoriť so súdnou radou o odchode sudcov do dôchodku

BRATISLAVA 9. apríla (SITA) – O téme odchodu sudcov do dôchodku a prípadných legislatívnych zmenách chce minister spravodlivosti Tomáš Borec hovoriť s členmi Súdnej rady SR. Túto tému otvorila súdna rada na svojom poslednom rokovaní 3. apríla.

slovakia

left justify in out

Rokovala o sudcoch, ktorí dovŕšili 65 rokov a o tých, ktorí sa vrátili po prerušení výkonu funkcie na súd a majú viac ako 65 rokov. Prezidentovi Andrejovi Kiskovi predložili zoznam 19 sudcov a hlava štátu ich môže podľa ústavy odvolať z funkcie, niekde však budú chýbať. Pripustil to aj minister spravodlivosti. Predsedovia niektorých súdov v záujme plynulosti chodu ich súdov povolávajú sudcov v dôchodkovom veku s prerušeným výkonom funkcie naspäť do výkonu. Dôvodom je, že pre previerky sa prílev nových sudcov pribrzdil, vysvetlil.

 

Podľa šéfa rezortu justície je jedno z riešení pevne stanovený vek odchodu sudcu z funkcie. Tak je to napríklad v Českej republike, kde je tá hranica 70 rokov. Podľa Boreca by tak odpadli terajšie problémy, keď pomerne veľkú agendu musí riešiť súdna rada a zároveň aj prezident. Táto zmena však vyžaduje úpravu ústavy, dodal Borec. Treba si zároveň uvedomiť, že nie každý sudca je v rovnakej kondícii a to bez ohľadu na vek. Zmena veku definitívneho odchodu sudcov do dôchodku je však podľa Boreca na zamyslenie. 

 

Na zozname predloženom prezidentovi sú aj štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR - bývalý šéf súdu a predseda senátu trestnoprávneho kolégia Milan Karabín, sudkyňa občianskoprávneho kolégia Mária Šramková a Júlia Horská a Eva Babiaková (predsedníčka senátu) zo správneho kolégia. Karabín a Šramková priamo na rokovaní súdnej rady uviedli, že chcú zostať ešte pracovať na súde. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová pre agentúru SITA zdôraznila, že „odchod týchto sudcov by znamenal vážne oslabenie činnosti Najvyššieho súdu SR“. Dodala, že osobitne sa to týka správneho kolégia, ktoré je od konca minulého roka oslabené o troch sudcov. Švecová zdôraznila, že má záujem v personálnej sfére o stabilitu súdu a aj ona má záujem o tejto téme rokovať s prezidentom Andrejom Kiskom. Hlava štátu avizovala, že sa chce k tejto téme stretnúť a hovoriť s predsedníčkou rady Janou Bajánkovou. 

Na zozname sú aj traja sudcovia Krajského súdu Trenčín. Zo správneho kolégia Juraj Florovič a Eva Vašková, Emília Zimová z občianskoprávneho kolégia. Hovorca trenčianskeho krajského súdu Roman Tarabus uviedol, že ak by teraz prezident odvolal týchto troch sudcov z funkcie, znamenalo by to predĺženie súdneho konania. Spisy týchto troch sudcov by museli byť prerozdelené medzi iných sudcov, ktorí už majú pridelené stovky spisov, dodal Tarabus. Trenčiansky súd čaká na preloženie dvoch sudcov, ktorí uspeli vo výberovom konaní. O preložení sudcov rozhoduje súdna rada, krajský súd navrhuje ich preloženie od 1. júla. Súdna rada však aj s ohľadom na situáciu na príslušných okresných súdoch nemusí tomuto návrhu vyhovieť, pripomenul hovorca. 

Na druhej strane strana Sloboda a Solidarita vyzýva prezidenta Andreja Kisku, aby bez zbytočného odkladu odvolal sudcov starších ako 65 rokov. Podľa tímlídra SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika "argument, že sa s predlžujúcim priemerným vekom dožitia má zvýšiť vek odchodu do dôchodku, je falošný“. Podľa neho tento argument neberie do úvahy skutočnosť, že takmer všetci najstarší sudcovia boli členmi komunistickej strany. Dodáva, že justíciu je potrebné "čo najskôr očistiť od komunistických kádrov ako predpoklad jej širšej očisty a reformy." Podľa Baránika justícia potrebuje statočných sudcov, ktorí nepodľahnú politickému či korupčnému tlaku a ani ich neťažia kompromitujúce rozhodnutia z ich minulosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies